Noć svjedoka u Dubrovniku

Na molitveno-meditativnoj večeri 'Noć svjedoka' o mučeništvu svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika u raznim zemljama svijeta govorilo je troje svjedoka: fra Kirill Gorbunov, generalni vikar iz Moskve, s. Houda Fadoul iz Sirije i Marc Fromager, predsjednik francuskog ogranka Papinske zaklade 'Pomoć Crkvi u nevolji'

Noc_svjedoka_29.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.09.2018 14:04

U današnjem svijetu jedan od deset kršćana nema na neki način slobodu u ispovijedanju svoje vjere, godišnje strada oko 20-30 svećenika, a u posljednje vrijeme najviše ih biva ubijeno u Meksiku jer svojim životom služe najsiromašnijima.

Pročitana su imena stradalih proteklih godina, prikazane njihove fotografije, pročitani kratki životopisi, izrečene molitve. Time su ti kršćanski mučenici 'dobili lice'.

Biskup Mate Uzinić je istaknuo kako se iz svjedočanstava vidi da je i danas krv mučenika sjeme kršćana.  Pojasnio kako se proteklih dana iznose neki drugi popisi svećenika koji su izdali svoje poslanje, te da to dominira u našem svijetu.

- Koliko god su tužne ove činjenice i kratki životopisi koje smo slušali, oni nas svejedno ispunjavaju ponosom i nadom. Nadom da Crkva Katolička kojoj pripadamo još ima što reći. Ponosom što su naša braća, svjesna da žive u razrušenoj okolini i slomljenom društvu, odlučila: 'neću živjeti u skloništu'. Molimo Gospodina da i nama, svećenicima, biskupima, posvećenim osobama, kršćanima dadne snagu da znamo izići i biti njegovi svjedoci - rekao je biskup.

Biskup Uzinić citirao je misao o tome kako mučeništvo nije nešto što treba promicati, jer je ono jezivo poniženje i razaranje, te treba stvarati takve uvjete da prilika za mučeništvo nema. Objasnio je kako je kod mučeništva poželjna radikalnost iz ljubavi i povjerenja prema Bogu kako bi se služilo Bogu i ljudima, što mučeniku daruje natprosječnu snagu unutarnje slobode  pred gubitkom života.

Program 'Noć svjedoka' koji se već godinama održava diljem svijeta prvi put je ove godine održan na ovim prostorima od 21. do 24. rujna i to u četiri grada (Sarajevo, Kotor, Dubrovnik i Međugorje), a za Dubrovačku biskupiju organiziralo ga je Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije u suradnji s nakladničkom kućom 'Sakramento' i Marcom Fromagerom, predsjednikom francuskog ogranka zaklade papinskog prava 'Pomoć Crkvi u nevolji'.

O samom programu više je govorila Sabrina Čović Radojčić, koordinatorica programa kojim se poziva na molitvu za progonjene kršćane ali i kojim se podsjeća na one koji su dali svoj život za Krista i čija imena se svake godine objavljuju u martirologiju, popisu ubijenih svećenika i vjernika-laika.

Prije molitvenog programa, misno slavlje za sve progonjene kršćane predvodio je u crkvi Male braće dubrovački biskup Mate Uzinić. Pjesmom su misu i molitvenu večer 'Noć svjedoka' animirali zbor iz župe svetog Petra-Boninovo te mladi animatori Dubrovačke biskupije.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije