Počela Svećenička skupština: Kriza u Crkvi kao posljedica krivih izbora

Svećenici i đakoni Dubrovačke biskupije kao i redovnici koji djeluju u pastoralu okupili su se na dvodnevnoj Svećeničkoj skupštini.

skup-dub.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
17.09.2019 15:29

Svećenici i đakoni Dubrovačke biskupije kao i redovnici koji djeluju u pastoralu okupili su se u utorak, 17. rujna na dvodnevnoj Svećeničkoj skupštini koja se održava u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Predavač na skupštini je prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, pročelnik Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskog nauka na KBF-u, Sveučilišta u Zagrebu.

Skupština je započela molitvom srednjeg časa nakon čega je riječi pozdrava svima uputio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je kazao kako ova skupština ima za zadaću osim razgovora o određenim temama i produbljivanje međusobnih odnosa jer svećenici su jedni drugima „najbliži bližnji“, parafrazirao je papu Franjo. Posebice je pozdravio novozaređene svećenike koji prvi put sudjeluju na skupštini.

Moderator osme svećeničke skupštine je pastoralni vikar don Ante Burić koji je, navodeći misao vodilju ove pastoralne godine u biskupiji „Složni budite“ (Fil 2,2), podsjetio da je odluka o takvom pastoralnom usmjerenju donesena na prošlogodišnjoj skupštini. U ovoj godini se u biskupiji župna zajednica posebno promatra kao zajednica krštenika. To uključuje posvješćivanja poziva i poslanja koje su članovi župnih zajednica primili sakramentom krštenja te sukladno s tim i potrebu živog, aktivnog, angažiranog i uključenog, a ne samo formalnog sudjelovanja u životu župne zajednice. “Ista poruka u pozivu na pastoralno obraćenje upućena je i svima nama. Svi mi smo dio naših zajednica te sebe iz ovih procesa ne možemo izuzeti niti se praviti da se potreba i nužnost pastoralnog obraćenja odnosi na nekog drugog“, kazao je pastoralni vikar.

U prvom predavanju dr. Bodrožić je govorio o temi “Kristom oslobođeni kako bi oslobađali za slobodu”. Uvodno je oslikao sadašnji trenutak Crkve kojeg karakterizira kriza kakva, koliko je poznato, do sada nije zabilježena u njezinoj povijesti te dodao kako se danas svećenici često gledaju kroz prizmu skandala vezanih uz pedofiliju, a onda i općenito seksualnih skandala, te uz financijske skandale a kao da nema zanimanja za stvarnu sliku svećenika.

Naglasak u predavanju dr. Bodrožić je stavio na razmišljanja o uzrocima takve krize, te ih podijelio na dvije skupine. S jedne strane uzroci se traže u određenom nedostatku slobode zaređenih službenika Crkve koji samu strukturu doživljavaju kao nešto nametnuto i onda se s tim ne uspijevaju nositi. S druge strane dio teologa uzroke prepoznaju u prevelikim slobodama u kojima se onda svećenici ne snalaze.

Predavač je istaknuo kako je Crkva uvijek slobodu prepoznavala u Kristu a ne u društvu. Podsjetio je na neke misli pape u miru Benedikta XVI. i pape Franje o Kristu kao orijentiru u životu i o važnosti pročišćenja Crkve. Samo Krist može osloboditi i dati pravu slobodu.

- Smatram, vezano uz krize koje su nastale, da danas žanjemo podove krivih izbora. Dovoljno je da jedan pojedinac u Crkvi sebi krivo interpretira slobodu i onda nanosi štetu i svim drugim svećenicima - ustvrdio je dr. Bodrožić te nastavio kako se kroz smjernice Učiteljstva nudi uvijek povratak na svetost.

- Sveci žive slobodu uvijek na najautentičniji način. Svećenik prije svega mora biti svetac i mistik ako želi biti Kristu suobličen, Kristom slobodan kako bi onda mogao druge oslobađati - zaključio je predavač.

U poslijepodnevnom dijelu susreta dr. Bodrožić će govoriti „Misionarskom poslanju župne zajednice u svjetlu Apostolske pobudnice pape Franje 'Evangelii Gaudium'”. Navečer će svećenici u katedrali zajedno slaviti euharistiju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije