Počinje hod prema Biskupijskoj sinodi: u središtu promišljanja bit će župna zajednica

Rad Biskupijske sinode otvorit će se 2. veljače 2022, kad će se započeti obilježavati 1050. obljetnicu Feste sv. Vlaha.

25.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
09.06.2019 14:06

Dubrovačka biskupija danas započinje sinodalni hod prema Biskupijskoj sinodi. Sinodalni hod najavljen je Pastirskim pismom 'Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu (Fil 2,5)' dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, koje se na današnjim misnim slavljima diljem biskupije dijeli vjernicima, a Molitva za sinodu prvi put se moli na svim Misama, objavljeno je na web stranici Dubrovačke biskupije.

Na početku Pastirskog pisma biskupa Uzinića 'Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu (Fil 2,5)' obrazlaže se kontekst naslova odnosno podsjeća se kako ni život kršćanske zajednice u Filipima nije bio savršen pa je i zbog toga sv. Pavao u poslanici upućenoj njima napisao navedenu rečenicu. Zatim se upućuje na dva općepoznata dubrovačka gesla o važnosti općeg dobra i slobode, kojima bi se uz ostalo trebalo voditi 'na našem zajedničkom hodu prema proslavi 1050. obljetnice Feste sv. Vlaha', prema kojoj se ide uz stavljanje u središte pastoralnih promišljanja župnu zajednicu.

- Stanje u kojemu se nalazi naša mjesna Crkva, navezana više na tradiciju, bez pravih odgovora na izazove pluralnoga društva i sekulariziranoga svijeta u kojemu živimo, od nas nužno zahtijeva započinjanje procesa pastoralne preobrazbe - najavljuje se u pismu. Kao jedna od poteškoća navodi se broj i starosna dob biskupijskih svećenika.

U pismu se nabraja šest polaznih točaka zajedničkog hoda i promišljanja. To su: pravljenje objektivne i hrabre raščlambe pastoralnog djelovanja u cijeloj biskupiji s posebnim naglaskom na ona područja koja su zbog objektivnih razloga u najvećim poteškoćama; ulaganje truda oko izgradnje sinodalne Crkve utemeljene na ekleziologiji zajedništva koja uključuje svećenike, redovnice, redovnice, vjernike laike, sve u zajedništvu s biskupom; odgovaranje na poziv pape Franje kako bi postajali Crkva 'koja izlazi'; postajanje Crkvom koja iznova otkriva i živi svoje krsno poslanje te preuzima odgovornost za svoju župnu zajednicu; odgajanje novih naraštaja kroz župnu katehezu te ulaganje većeg truda i napora oko obiteljskog pastorala.

- Kao mjesna Crkva želimo pokušati odgovoriti na izazove i potrebe današnjega vremena i svijeta u kojem živimo. Ne možemo pored njih prolaziti, s njima se svakodnevno susretati praveći se pritom da nas se ne tiču. Prvi korak na tome putu učinit ćemo stavljajući u središte našega promišljanja župnu zajednicu - ističe se u pismu.

Također se spominje kako župu ne bi trebalo promatrati i doživljavati kao administrativnu strukturu koja služi za udovoljavanje vjerskih potreba, tj. dijeljenje sakramenata, nego ju je potrebno ponovno otkriti kao zajednicu življenja, svjedočenja i prenošenja vjere, zajednicu u kojoj su svi pozvani živjeti svoj kršćanski poziv i svoje trostruko kršćansko poslanje: biti kraljevi, svećenici i proroci.

Tijekom ove i sljedećih dviju pastoralnih godina Dubrovačka biskupija će u svom djelovanju osobitu pozornost usmjeriti na župnu zajednicu promatrajući je kao: zajednicu krštenika (2019. godina), zajednicu evangelizatora (2020. godina) i mjesto izgradnje zajedništva u ljubavi (2021. godine).
 
U narednim godinama biskupija će se aktivno pripremati za održavanje Biskupijske sinode, čiji će se rad otvoriti 2. veljače 2022, kad će se započeti obilježavati 1050. obljetnicu Feste sv. Vlaha.

- Želio bih da nam ovaj reprezentativni primjer naše tradicije pomogne promatrati naše danas, aktivno se pripremajući za sutra, svjesni da je Isus Krist uvijek isti (usp. Heb 13,8). I na ovaj način želimo sebi posvijestiti goruću obvezu prenošenja Radosne vijesti prilagođene razumijevanju i potrebama ljudi našega vremena I prostora koje svaki kršćanski naraštaj treba biti svjestan, pa tako i ovaj naš - navodi se u pismu.

Također se govori o potrebi župne i međužupne suradnje, o misijskom poslanju župne zajednice, važnosti suodgovornosti, a 'ne smijemo pritom zaboraviti da pastoralna preobrazba u sebi uvijek uključuje ponovno otkrivanje Božje mudrosti i njegova plana s nama'.

Sinodalni hod dubrovačke Crkve stavlja se pod zaštitu Blažene Djevice Marije koju se u katedrali slavi kao Gospu od Porata, a u biskupijskom svetištu kao Gospu od Milosrđa te sv. Vlaha.

Na kraju Pastoralnog pisma od dvadesetak stranica nalazi se i Molitva za Sinodu. Molitvu vjernici dobivaju i u tiskanom obliku kako bi je mogli moliti i u svojim domovima, a dostupna je i na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!