Predstavljena manifestacija 'Kršćansko lice kulture'

Ulaz na sva događanja manifestacije je slobodan.

5.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
05.03.2020 16:16

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije predstavilo je danas novu kulturnu manifestaciju pod nazivom 'Kršćansko lice kulture'. Manifestaciju koja će biti otvorena u ponedjeljak, 9. ožujka, predstavili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Joško Mikuš i članica vijeća Ana Marčinko, piše Biskupija.

Prema riječima biskupa Uzinića, ova se manifestacija nadograđuje na dosadašnju manifestaciju 'Dani kršćanske kulture' koja se petnaestak proteklih godina organizirala u Dubrovniku suradnji s Nakladnom kućom Verbum iz Splita. Za ovu godinu, pak, smatraju da su zreli da se osamostale.

- Ovim naslovom želimo razumjeti svoju povijest kako bismo mogli stvarati i graditi svoju budućnost u sadašnjosti - kazao je Uzinić dodavši kako će manifestacija trajati cijeli mjesec.

Na plakatu manifestacije se nalazi lik Krista Spasitelja, portret s početka 16. stoljeća koji je pripisan Pordenoneu, a slika se nalazi u Biskupskoj palači. Objašnjavajući zašto baš lice Krista biskup je istaknuo da je to zato što je Krist jučer i danas i sutra i zauvijek.

- Njegov poziv je upućen ljudima svih vremena i svakog prostora, a mi osjećamo da je on upućen ljudima našega vremena i na ovom našem prostoru na kojem je bio u prošlosti, nadamo se da će biti u budućnosti, pa to želimo prepoznati i u sadašnjosti - kazao je biskup Uzinić.

Pročelnik Mikuš pojasnio je kako su geslom željeli naglasiti odjeke prošlosti u sadašnjosti i stavarnje za budućnost. Potom je Ana Marčinko predstavila sadržaje drugog tjedna manifestacije u sklopu kojega se nalazi, uz ostalo, zanimljiva filmska priča te večer s autorom na kojoj će se razgovarati o novoj knjizi fra Ante Vučkovića, svećenika koji je dobro poznat dubrovačkoj publici, a koja nosi naziv 'Vi ste prijatelji moji'.

6.jpg

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!