Predstavljena monografija 'Zborna crkva sv. Vlaha u Dubrovniku'

Pred brojnim Dubrovčanima i njihovim gostima predstavljana je znanstvena monografija "Zborna crkva sv. Vlaha u Dubrovniku" čime je završen ovogodišnji niz događanja "Ususret sv. Vlahu", koja se tradicionalno održavaju pred Festu.

monografija-zborna-crkva-svetog-vlaha.jpg
Autor
dubrovačka-biskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
dulist.hr
Objavljeno:
 
02.02.2018 13:17

Uvodničar večeri, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, na početku je istaknuo kako je veza sv. Vlaha i Dubrovnika posljednjih petnaestak godina označena raznim događajima i obljetnicama.

Uz brojne vrijedne umjetničke i znanstvene doprinose ne samo dubrovačkih autora nastale u tom razdoblju istaknuo je antologiju Sveti Vlaho dubrovački parac u hrvatskoj književnosti, koju je 2001. godine objavio dubrovački ogranak Matice hrvatske, potom izložbu Sv. Vlaho u povijesti i sadašnjosti u organizaciji Dubrovačkih muzeja 2012. godine, zatim 300. obljetnicu dovršetka izgradnje sadašnje barokne crkve Sv. Vlaha 2015. godine koja je upravo tijekom te svoje jubilarne godine bila zatvorena radi najopsežnijih restauratorskih zahvata u svojoj povijesti te naravno veliki jubilej 1700. godina mučeništva sv. Vlaha koji se obilježavao kroz 2016. godinu.

Podsjetio je kako je vrijednost dubrovačkoga načina slavljenja sveca zaštitnika prepoznao UNESCO, uvrstivši Festu sv. Vlaha upisom na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine.

Predstavljači knjige "Zborna crkva sv. Vlaha" bili su hrvatski povjesničari umjetnosti i znanstvenici Katarina Horvat-Levaj (glavna urednica knjige), Željka Čorak, Igor Fisković, Tonko Maroević i Damir Tulić.

Monografija "Zborna crkva sv. Vlaha u Dubrovniku" objavljena je u sunakladništvu četiri izdavača Dubrovačke biskupije, Zborne crkve sv. Vlaha, Instituta za povijest umjetnosti i nakladnika ArTresor. Rad na ovoj knjizi o Zbornoj crkvi Sv. Vlaha u Dubrovniku ustvari je nastavak projekta kojim se želi osvijetliti i detaljnije približiti važne sakralne spomenike iz grada Dubrovnika, a prva takva objavljena knjiga bila je ona o katedrali Gospe Velike iz 2014. godine. Monografija na pregledni način izlaže rezultate znanstvenih istraživanja o sadašnjoj baroknoj crkvi dubrovačkoga parca, ali i o ranijoj srednjovjekovnoj crkvi na istome mjestu. Mnogi novi podaci i zaključci koji se ovdje prvi put objavljuju zasigurno su doprinos ne samo našoj povijesti umjetnosti već i smještanju crkve Sv. Vlaha u kontekst europske barokne arhitekture, rečeno je na predstavljanju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije