Proglas ovogodišnje Feste sv. Vlaha

Zato vjerni puče Konavala i Župe, Rijeke i Primorja, Pelješca i otoka dođite na Festu.

22.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
21.01.2020 11:45

Dubrovačka biskupija objavila je danas proglas ovogodišnje Feste sv. Vlaha koja će se održati između 30. siječnja i 9. veljače.

Proglas počinje stihovima koji bude sve one osjećaje štovatelja vezane za Festu: 'O sjajni grade nebeski,/Otvori tvrđe zvjezdane,/I mučenika slavnoga/Dočekaj pjesmom radosnom', potom se podsjeća na neke Feste u znaku obljetnica te naglašava duh slavlja ovogodišnje feste, piše Biskupija.

- Godišta prolaze, generacije se smjenjuju, užance zaboravljaju, a Festa traje. Obljetnice se nižu, jedna za drugom, velike i male. Tisućita obljetnica štovanja Parca 1972. U tada užarenoj političkoj klimi u Hrvatskoj sv. Vlaho otvara vrata slobodi. Veličanstveno slavlje i misa na otvorenom. U 2015. godini je završena temeljita obnova barokne Parčeve crkve i obilježena tristota obljetnica njezina postojanja. Godina 2016. proglašena je Godinom sv. Vlaha za Grad i Dubrovačku biskupiju, povodom 1700.-te godine njegova mučeništva u armenskoj Sebasti. U protekloj 2019. godini s ponosom smo slavili Festu koja je prije 10 godina stavljena na UNESCOV popis Spomenika nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Željeli bismo da nam ovogodišnja i sljedeća Festa budu uvod i priprava za veliku 1050.-u obljetnicu čudesnog ukazanja Sveca smjernomu župniku Stojku davne 972. godine. Produhovljeni, sjedi starac ukazao se i nestao, a onda po izboru i volji puka, zavazda ostao naš uzor, prijatelj i vjerni obranitelj - stoji u ovogodišnjem proglasu.

Na kraju se vjernici pozivaju riječima: 'Zato vjerni puče Konavala i Župe, Rijeke i Primorja, Pelješca i otoka dođite na Festu. Ugrijmo svoja srca na srcu koje nas ljubi i više od tisuću ljeta. Neka nas po njegovu moćnom zagovoru Gospodin oslobodi od bolesti grla i svakog drugog zla, Amen!'

Uz dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića i rektora zborne crkve sv. Vlaha mons. Tomu Lučića proglas potpisuju festanjuli dr. sc. Ivica Đurđević-Tomaš, kapetan i Ivica Vrlić, kamenoklesar, obrtnik.

Uz proglas Feste sv. Vlaha 2020. objavljen je i crkveni program Feste kojeg možete pogledati ovdje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!