Proslavom u Lumbardi počeo Tjedan života i braka

Proslavom Dana života i Dana braka u Korčulanskom dekanatu u utorak, 12. veljače započeo je ovogodišnji Tjedan života i braka u Dubrovačkoj biskupiji.

lumbarda.jpg
Autor
dubrovačka-biskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
13.02.2019 16:11

Nakon prošlogodišnjeg početka u Žrnovu, ove se godine Dan života i braka održao u župi sv. Roka u Lumbardi.

Prvi dio programa proslave odvijao se u kino sali Lumbarda, gdje su mladi župe sv. Roka pristigle obitelji pozdravile pjesmom. Nakon uvodnog obraćanja dekana don Željka Kovačevića, nazočnima se obratio i don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za obitelj. Prigodno predavanje pod naslovom „Spasiti brak ili živu glavu“ održala je Maja Jakšić, mr. spec. kriznih situacija i psihoterapeutkinja. U svom predavanju je govorila o odnosima u braku, o tome kako nadvladati probleme proizašle iz razlika u funkcioniranju muškaraca i žena u braku i kroničnog nerazumijevanja i opterećene komunikacije koje proizlaze zbog tih razlika. Poseban naglasak je stavljen na situacije u braku kada se supružnici pitaju kada treba spašavati brak, a kada svoj život. Također je u svom predavanju progovorila o važnosti molitve u braku.

Nakon predavanja mr. Jakšić uslijedilo je svjedočanstvo bračnog para Katice i Lea Bulića. Oni su progovorili o otvorenosti životu, ali i o njihovom putu u sazrijevanju u braku. Iskreno su podijelili svoje iskustvo koje su svi pozdravili velikim pljeskom.

Po završetku prvog dijela programa okupljeni su s upaljenim svijećama formirali procesiju na čelu sa Udrugom braće i sestara Presvetog oltarskog sakramenta iz Lumbarde. Kada je procesija došla u crkvu sv. Roka, svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed, te su mnogi pristupili sakramentu pomirenja.

Misno slavlje predslavio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u zajedništvu s gotovo svim svećenicima dekanata. U prigodnoj homiliji biskup se zapitao može li dodati išta onome što su rekli mr. Jakšić i bračni par Bulić, jer ono što su oni rekli, rekli su iz iskustva. No, osvrnuo se na demografski pad koji se događa u Hrvatskoj, a čitanja dana pozivaju na otvorenost životu. Osvrćući se na evanđelje, rekao je da zapovijed o poštivanju oca i majke, ujedno znači i poštivanje djece od strane svojih roditelja. Govoreći o pozivu na svetost dubrovački biskup je rekao da je upravo obitelj mjesto ostvarenja svetosti. Napomenuo je da je zabrinjavajuća činjenica da se svaki treći brak završava rastavom, a da je još više zastrašujuća činjenica da je 50 posto brakova disfunkcionalno, misleći pritom da u tom braku supružnici nisu zadovoljni, nisu se pronašli. No, put kojim treba ići je put ljubavi, da brak i obitelj postanu „pjesma“, hvalospjev ljubavi. Taj put ljubavi je Kristova ljubav, poziv da ljubimo jedni druge kao što je on nas ljubio. To je ljubav koja ne ugađa sebi, nego drugima služi, koja ne uzima nego se daje. Na kraju homilije biskup je uputio poziv obiteljima da pokušaju otkriti tu ljubav i živjeti tu ljubav, polazeći svatko od sebe.

Poslije homilije uslijedila je obnova bračnih obećanja. Tom prilikom svi prisutni bračni parovi su obnovili zavjete, a 11 bračnih parova je obnovilo bračne zavjete koje su dali prije 25, 50 i 60 godina. Tako je bilo 7 bračnih parova koji slave 25. godišnjicu braka, dva para koja slave 50. godišnjicu braka i jedan par koji je slavio čak 60 godina bračnog zajedništva.

Na kraju Misnog slavlja biskup je jubilarcima podijelio posebne uspomene na ovaj dan i proslavu Dana braka, a čestitao je i ostalim okupljenim bračnim parovima koji su obnovili bračna obećanja. Dekan Kovačević im je podijelio uspomene na današnji dan sliku Svete Obitelji. Prigodno druženje nastavljeno je u restoranu Maestral u organizaciji Pastoralnog vijeća župe sv. Roka, Lumbarda.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!