Što je to savršeno kajanje i kako ga izreći?

Donosimo molitvu savršenog pokajanja kao i molitvu za duhovnu pričest.

3.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
walkingbyfaith.tv
Objavljeno:
 
20.03.2020 11:46

Jučerašnjim odredbama radi sprječavanja bolesti koronavirusa hrvatski su biskupi privremeno otkazali dijeljenje svih sakramenata, uključujući svetu Misu s narodom i ispovijed.

Potaknut tim okolnostima, dubrovački biskup Mate Uzinić podsjetio je na neke druge mogućnosti koje vjernicima stoje na raspolaganju u ovom vremenu, a to su savršeno kajanje i duhovna pričest.

Savršeno kajanje bilo bi svako kajanje što smo grijehom uvrijedili Božju dobrotu. Zato se u Djelu kajanja koje vjernik izgovara prije odrješenja kaže: 'Kajem se od svega srca što sam uvrijedio Boga najveće i najmilije dobro'. Nesavršeno kajanje je kad se grijeh mrzi zbog straha od Božje kazne ili zbog grozote samoga grijeha kojeg je prepoznao u vjeri. Primjerice, ako bi se netko kajao samo zato 'da ne ode u pakao', tada to kajanje nije savršeno.

Kad je riječ o savršenom kajanju, biskup Uzinić ističe da se vjernici mogu pokajati uobičajenom formulom kajanja koja se moli u ispovijedi. Međutim, napomenuo je da se ona, kao i uvijek, treba napraviti svjesno, uz duboki osjećaj kajanja i obećanje da će pristupiti sakramentu pomirenja kad to bude moguće. 

Na temelju jedne od postojećih formula biskup Uzinić predložio je sljedeću formulu:

Moj Bože, kajem se i žalim od svega srca ne samo zato što sam grijesima kaznu zaslužio, nego još više zato što sam grijesima uvrijedio Tvoju neizrecivu dobrotu. Čvrsto odlučujem, uz pomoć Tvoje milosti, da ću čim budem u prigodi ispovjediti svoje grijehe i za njih učiniti dostojnu pokoru, da Te neću više vrijeđati i da ću se čuvati grešne prigode. Amen.

Također se dotaknuo duhovne pričesti po kojoj vjernik može posvijestiti Isusovu stvarnu prisutnost u euharistijskim prilikama i probuditi čežnju za duhovnim sjedinjenjem s njim. Na različitim internetskim stranicama mogu se pronaći različite molitve duhovnog sjedinjenja, a jednu od njih je biskup Uzinić prilagodio:

Isuse moj, vjerujem da si prisutan u Euharistiji, ufam se u Te i ljubim Te više od svega. Moje tijelo i moja duša čeznu za Tobom, ali jer Te sada ne mogu primiti u pričesti, molim Te da se na duhovan način svojim presvetom prisutnošću nastaniš u mome tijelu i u mojoj duši.

 

 

 

ZAHVALA ZA DUHOVNU PRIČEST

 

 

 

Nakon duhovne pričesti može se, preporučuje dubrovački biskup, izmoliti zahvalna molitva koju je također malo prilagodio:

 

 

 

„Isuse moj, klanjam Ti se i srdačno Ti zahvaljujem, sjedinjen s Tobom stvarno prisutnim na duhovan način u mome tijelu i mojoj duši. Molim Te, ne daj da se ikada od Tebe odijelim! Neka Tvoj sveti blagoslov siđe na mene i ostane vazda sa mnom. Amen.“

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije