Subotnja večernja molitva iz dubrovačke katedrale

Ispred oltara Gospe od Porata u dubrovačkoj katedrali večernju molitvu u subotu, 21. ožujka predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić, a vjernici su putem interneta zajedno s njime razmišljali o radosnim otajstvima krunice.

Subota_2103_01.png
Autor
IKA/Laudato/A.K.K.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
22.03.2020 12:04

Molitvu krunice biskup je ove večeri molio s krunicom sv. Benedikta, zaštitnika Europe. Pozdravom uskrslog Gospodina ‘Mir vama’ na početku molitve biskup Uzinić je pozdravio vjernike dodavši želju da taj pozdrav i pogled na uskrsnuće pomogne svima u ovoj korizmenoj pustinji koja je doista puna kušnji.
 
Iznio je potom aktualne epidemiološke podatke o broju oboljelih i umrlih od bolesti COVID-19 u svijetu, Europi, Hrvatskoj te o broju oboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (14). Kazao je kako je Europa postala žarište ove bolesti, te da je gotovo polovica i oboljelih i umrlih u Europi. Poručio je kako se svi trebamo uozbiljiti voditi brigu jednih o drugima i poštivati pravila. ‘
 
‘Ovo nije tek nešto što će eto tako proći. Ovo je nešto što nas doista poziva na odgovornost. I svakog od nas da učini ono što može kako bi situacija bila bolja, kako bi nam uskrsno svjetlo bilo bliže u ovom korizmenom vremenu. Pozivam vas sve da doista budete odgovorni, preklinjem križem Gospodina Isusa Krista da budemo odgovorni i sve nas pozivam na ustrajnu molitvu’, istaknuo je biskup i zahvalio svima koji su se molitvi pridružili.
 
Molitvu je biskup namijenio za oboljele i njihove obitelji, za liječnike i medicinsko osoblje, ali i njihove obitelji, za sve odgovorne i sve službe koje im pomažu u toj odgovornosti, za umiruće koji su lišeni milosti sakramenata, za umrle i njihove obitelji lišene mogućnosti normalnog žalovanja i opraštanja, ali i sve nas, za domovinu, Europu, sav svijet i cijelo čovječanstvo, osobito za područja koja su najviše pogođena a to je još uvijek susjedna Italija.
 
Uz pozdrav Gospi od Porata molitvom ‘Slavna Gospo do Porata’ biskup je izmolio i Molitvu sv. Bernarda u kojoj svetac potiče vjernike da u svim nevoljama pogledaju Mariju.
 
Umjesto Vjerovanja na početku krunice biskup je pročitao jedan ulomak iz ‘Ispovijesti vjere naroda Božjega’ sv. pape Pavla VI. s kraja Godine vjere, objasnivši da će i sljedećih večeri nastaviti čitati ostale ulomke sa željom da ova večernja molitva bude na jedan način i pouka u vjeri, jer mu se čini da je i to potrebno u ovom trenutku.
 
Na kraju je dubrovački biskup izmolio i Molitvu sv. Benediktu za obranu od zloga, napomenuvši da je ovaj dan blagdan njegova preminuća, te Molitvu sv. papi Ivanu XXIII. čija biskupija Bergamo, koja je bila njegova biskupija, je najviše stradala. Večernji molitveni susret pred oltarom Gospe od Porata završio je molitvom za sve pokojne.
 
Kada se ovih dana moli za preminule i pogođene ovim zlom dobiva se i potpuni oprost kojeg vjernici mogu namijeniti za sebe, ali i za svoje pokojne, napomenuo je biskup, prenosi IKA ika.hkm.hr/novosti/subotnja-vecernja-molitva-iz-dubrovacke-katedrale/

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!