U Dubrovniku započelo Trajno euharistijsko klanjanje

Dubrovnik je od jučer treći grad u Hrvatskoj s kapelom trajnog klanjanja!

151.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
12.02.2019 09:23

Presveti Oltarski Sakrament svečano je na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, donesen u procesiji i uz pjevanje euharistijskih pjesama iz crkve Svetog Ignacija do crkve Svetog Josipa u Dubrovniku, gdje je postavljen na glavni oltar i time je nakon više mjeseci priprema počelo Trajno euharistijsko klanjanje u Dubrovniku. Dubrovnik je tako postao treći grad u Hrvatskoj s kapelom trajnog klanjanja, a kapelica Svetog Josipa u Gradu pridružila se kapelicama u svijetu kojih ima oko tri tisuće u kojima je danonoćno izložen vjernicima na štovanje euharistijski Isus, piše IKA.

Prije ulaska u kapelicu dubrovački biskup Mate Uzinić podijelio je svim vjernicima i Gradu blagoslov s Presvetim, a nakon početka TEK-a vjernici su u tišini ulazili u kapelicu i kratko se zadržavali u molitvi kako bi mogli ući i ostali i doživjeti taj trenutak početka klanjanja pred euharistijskim Isusom. U 20 sati prvi klanjatelji započeli su sa svojom urom klanjanja.

Ustoličenju euharistijskog Isusa u crkvici Svetog Josipa prethodilo je svečano misno slavlje u isusovačkoj crkvi koje je predlsavio biskup Uzinić u koncelebraciji s isusovcima i drugim svećenicima i redovnicima. Crkva je bila puna vjernika jer se na ovaj blagdan u velikom broju okupljaju na Misi i procesiji kod isusovaca, a ove godine pridružili su im se klanjatelji TEK-a.

U propovijedi je biskup naglasio povezanost Marije i euharistije te izrazio zadovoljstvo što se s Trajnim euharistijskim klanjanjem počinje upravo na blagdan Gospe Lurdske koja se u Lurdu svečano slavi procesijom u kojoj se nosi Presveti Oltarski Sakrament.

- Marija tako pokazuje na Isusa. Nakon Mise u crkvi će se održati ophod s Gospinim kipom uz upaljene svijeće i pjesmu 'Sred te se pećine' i tako će se izraziti štovanje Mariji. A potom će se Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu u procesiji iznijeti iz crkve i pratiti do kapelice trajnog klanjanja. Na taj se način i mi ovdje na blagdan Gospe Lurdske želimo večeras pridružiti takvom slavljenju - kazao je biskup.

Biskup Uzinić potom je naglasio tri točke iz odnosa Marije i euharistije, o kojima govori papa Ivan Pavao II. u enciklici 'Crkva o euharistiji' koji Mariju naziva euharistijskom ženom, te ih povezao s projektom trajnog klanjanja.

- Papa je Mariju nazvao prvim svetohraništem, jer se Isus nastanio u njoj, a klanjatelji i klanjateljice svojim amen omogućuju da i naš Grad postane trajnim svetohraništem. Drugi naglasak je Kalvarija jer se Marija suobličava Isusovoj žrtvi na križu. I pridruživanje klanjatelja ovom trajnom klanjanju uključuje svojevrsnu žrtvu koju će podnijeti, ali ako budu to sa zahvalnošću gledali kao dar njima a ne budu brojali koje sve poteškoće moraju podnijeti, to će im se pretvoriti u blagoslov. I oni će na neki način postati euharistijski ljudi. Važno je i da naši turisti naš grad prepoznaju, uz sve ostalo, i kao euharistijski grad - istaknuo je biskup.

Kao treći naglasak biskup je izdvojio zahvalnost u Marijinu životu, a to je i jedna od dimenzija euharistije. Ta zahvalnost iz dubine srca izražena je u Marijinu Veliča.

- Neka se, drage klanjatelji i klanjateljice, draga braćo i sestre, i u vama javi ovaj zahvalni kliktaj. Moći biti klanjatelji i klanjateljice je milost, dar. Budite zahvalni jer ga vi primate i jer možete na njega odgovoriti - istaknuo je dubrovački biskup.

Kapela trajnog klanjanja je prostor milosti i sabranosti koji ljudima u svakom trenutku omogućuje izmaknuti svakodnevnoj buci te pronaći mir koji dolazi od Božje prisutnosti. U njoj će se svaki sat izmjenjivati klanjatelji i klanjateljice, danju i noću, kroz sve dane u tjednu, moleći u tišini Isusa za različite potrebe ovoga Grada i svijeta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!