Uočnica blagdana bl. Marije Propetog Petković u Blatu

Posljednjeg dana devetnice, na uočnicu blagdana blažene Marije Propetoga, 8. srpnja, štovatelji bl. Marije Propetog Isusa Petković imali su prilike moliti i pjevati svečanu večernju misu u svetištu.

P2011814.jpg
Autor
IKA/Laudato/A.K.K.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
09.07.2019 19:23

Program je započeo molitvom otajstava radosne krunice uz razmišljanja bl. Marije Propetoga. Uslijedila je procesija iz Kuće matice do rodne kuće Blaženice. Procesiji se pridružio i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i njegov tajnik vlč. Domagoj Lacković koji su pristigli na svečanost. Nakon procesije slavljena je sveta Misa koju je predvodio župnik don Željko Kovačević.

Procesija, u kojoj su sudjelovali nadbiskup, svećenici, djeca u narodnim nošnjama, redovnice, dječja klapa 'Manina', pjevački zbor i vjernici kojima su se ispred župne crkve, priključili bratimi bratovština Svih svetih i sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova, prošla je pored rodne kuće bl. Marije Propetog Isusa Petković. Na rodnu kuću bl. Marije Propetog postavljen je vijenac koji su nosila djeca iz Dječjeg vrtića Marija Petković obučena u narodne nošnje.

Dječja klapa otpjevala je pjesmu blaženici. Euharistijsko slavlje predvodio je don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu u koncelebraciji s don Stipom Milošem, župnikom župe Sv. Nikole u Ćilipima.

Don Željko je propovijedi istaknuo kako su ove godine sestre započele slavlje 100. obljetnice kako je blaženica napustila obiteljsko gnijezdo i započela put koji je vodio utemeljenju nove redovničke Družbe u Blatu. 'Nije joj bilo jednostavno, ni lako. Bilo je puno nepoznanica jer nije mogla sve znati unaprijed, nije imala sve složeno kako mi želimo da nam se sve složi, da nam ide u životu. Proživljavala je ona i trenutke kada je jednostavno morala uroniti u Gospodina, prihvatiti da Bog od nje to traži. Napraviti iskorak u ono što stvarno ne vidim. Zato je potrebno napustiti naš ustaljeni način života, a ona je to i činila. Ona je napustila svoj način života, sve ono što je mogla imati. Ostavila je to da bi učinila korak unaprijed. Iskoračila u nepoznato. Iskoračiti s Bogom koji će me voditi u mom budućem životu. Zato je vrlo važno da se svako od nas pita: Imam li ja toliko vjere da mogu napraviti iskorak' - rekao je Kovačević.

'Mi često kažemo da nam Bog dade zdravlje. A što je s ljudima koji nemaju zdravlja? Pa naša je blaženica imala križ. Nije bila zdrava gledajući po našim mjerilima, ali je postala blažena. Trebamo biti svjesni da nam zdrava bude duša, moje razmišljanje, moji osjećaji, moje oči, moje promatranje, moj svagdašnji način traženja Boga, Božje blizine u mom životu. U ovom trenutku: Bože, što je tvoja volja? Što od mene očekuješ da napravim za bližnjega i za tebe? Time činim to i za sebe, jer tada osjećam Tvoju blizinu u svom životu. To nam blaženica poručuje. Dopustimo si da napustimo svoje kuće i dođemo na sveto tlo. Odlučimo se s Njime susresti, kako bismo doživjeli da On govori mojoj duši. I neka Božja Riječ oplemenjuje moju dušu. Molimo da nam bl. Marija isprosi da možemo pjevati neizrecivoj Božjoj ljubavi koja se proslavlja i u mom i u tvom životu' - potaknuo je župnik.

Euharistijsko slavlje završilo je procesijom u svetište, zaključnom molitvom i blagoslovom s moćima blaženice. Nakon toga vjernici su imali mogućnost častiti njezine moći.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije