Veliko priznanje za dubrovačke franjevce: ljekarništvo proglašeno kulturnim dobrom

Utemeljena je 1317. kao samostanska ljekarna, namijenjena pripadnicima franjevačkoga reda, no djeluje javno sve do danas.

ljek.png
Autor
dubovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Datum:
Sri, 07/17/2019 - 10:53

Ljekarništvo Male Braće u Dubrovniku dobilo je veliko priznanje: Ministarstvo kulture zaštitilo je ljekarništvo kao nematerijalno kulturno dobro.

Rješenjem iz 9. srpnja 2019. godine njihovo će se ljekarništvo upisati u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske na listu zaštićenih kulturnih dobara.

- Ljekarna Male braće u Dubrovniku (Gradu) neodvojiva je cjelina koju čine ljekarna, umijeće izrade pripravaka i muzej uz kulturni prostor prenošenja i očuvanja ljekarničkoga znanja i praksi. Današnji se prostor u kojem se te aktivnosti obavljaju tijekom stoljeća naziva Ljekarna Kod Male braće. Utemeljena je 1317. kao samostanska ljekarna, namijenjena pripadnicima franjevačkoga reda, a uskoro je počela i javno djelovati što čini i danas. - stoji u obrazloženju.

Time je Ministarstvo kulture priznalo je višestoljetnu povijest franjevačkih ljekarničkih poslova, koji su prenošeni na mlađe redovnike. Njihovo znanje raslo je  zahvaljujući farmaceutskim knjigama, usmenoj predaji, a napose na temelju bogatog iskustva.

- Ljekarna svjedoči o 700 godina kontinuiranog prenošenja znanja o izradi galenskih pripravaka i humanosti franjevaca te doprinosi autentičnosti Grada, neraskidivoj vezi materijalnoga i nematerijalnoga nasljeđa, znanja i prakse temeljene na povezanosti s prirodom – zaključuje Ministarstvo.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!