Župljanima otkrio Isusa Krista kao dragocjen biser

Don Grgo Tomić proslavio je u župi sv. Mihajla na Lapadu 50 godina svog svećeničkog djelovanja u utorak, 2. kolovoza.

e560da33616cac368c76fabbab4b731d_XL.jpg
Autor
dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/N.B.
Fotograf
dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno:
 
03.08.2017 13:27

Sam zlatomisnik predslavio je ovo svečano misno slavlje u kojem su uz brojne svećenike Dubrovačke biskupije koncelebrirali i zlatomisnikov brat fra Gabrijel Tomić, župni vikar župe Rođenja BDM Brestovo i duhovnik sestara klarisa, te bratić fra Slavko Topić, misionar milosrđa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Također su između ostalih koncelebrirali i generalni tajnik HBK don Petar Palić te novi generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Propovijedao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Na početku propovijedi mons. Uzinić čestitao je zlatomisniku Tomiću ovaj značajan jubilej u ime Dubrovačke biskupije, svoje vlastito ali i u ime svih okupljenih vjernika koji su došli iz svih župa u kojima je zlatomisnik djelovao. Istaknuo je kako je lice slavljenika uvijek sijalo i odražavalo radost susreta s Gospodinom, te da je zato ujedno bio i čovjek koji je uspijevao ispuniti svoju svećeničku zadaću. Dodao je i kako je uspio ono na što nas sve poziva pa Franjo, a to je biti radosnim kršćaninom.
 
Biskup se osvrnuo na dvije prispodobe iz evanđelja dana (Mt 13, 44-46), koje govore o čovjeku koji je otkrio skriveno blago na njivi i o trgovcu koji je pronašao dragocjen biser. Objasnio je kako je trgovac pronašao ono što je vrijedno, Isusa Krista, i da mu se u potpunosti stavio na raspolaganje, baš kao što je to zlatomisnik Tomić učinio u svom životu , ali i da je taj biser, Isusa Krista, naslijedio preko svoje obitelji koja je živjela kršćanskim životom i koja je zbog toga nastavila biti kršćanskom. Istaknuo je i kako kao narod polako izumiremo, baš kao i s time naše kršćanske vrijednosti. Kako zaboravljamo djeci prenijeti da nije materijalno ono najvažnije, već kako je potrebno sve prodati, kako kaže i sam Krist, kako bi se mogao posjedovati najveći dar, zajedništvo s Njim.
 
Kroz drugu prispodobu, onu o blagu skrivenom na njivi, biskup Uzinić je kazao kako ona predstavlja ono nešto što u našem životu dođe naknadno.

- Ja vjerujem da je to drugo blago skriveno na njivi u don Grgovom slučaju njegov svećenički poziv. Onaj dragocjeni biser vidim kao opći poziv nas kršćana da u Isusu Kristu otkrijemo blago i da živimo u skladu s tim otkrićem - rekao je mons. Uzinić, te dodao da je zlatomisnik kad je otkrio blago u novoj dimenziji pošao za Isusom i slijedio ga.

- Većina je od vas zahvaljujući don Grgu kao njegovi župljani otkrili Isusa Krista kao dragocjen biser. I kroz svoj kršćanski život ste se pozvani tom dragocjenom biseru stavljati na raspolaganje - zaključio je dubrovački biskup.
 
Na kraju misnog slavlja čestitke i riječi zahvale uputio je zlatomisniku don Robert Ćibarić, župnik župe sv. Mihajla u kojoj je zlatomisnik Tomić župnikom bio 27 godina.

U misnom slavlju su koncelebrirala i još trojica ovogodišnjih zlatomisnika: don Stanko Lasić, don Josip Barišić i don Frano Markić.

Nakon mise uslijedio je domjenak i prigodan folklorni program ispred župne crkve kojeg su izvela djeca iz KUD-a sv. Juraj Osojnik, a koja su svom bivšem župniku uručila prigodan poklon.
 
Don Grgo Tomić je rođen 1938. godine u Trusini /Podhum, Vrhbosanska nadbiskupija. Pučku školu završio je u Seonici/Konjic, gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu, a teologiju je studirao u Zadru i Splitu. Za svećenika je zaređen u Splitu 29. lipnja 1967. godine.
 
Tijekom pastoralne godine studija don Grgo je ispomagao u više župa Splitske nadbiskupije i Dubrovačke biskupije. Nakon završetka studija imenovan je kapelanom u župi sv. Mihajla u Lapadu, zatim je vršio službe župnika u Osojniku, Liscu, a skrbio je i za župu Smokovljani. U  veljači 1978. vratio se u Lapad na mjesto župnika u župi sv. Mihovila i tu je ostao 26 godina. Za to vrijeme vodio je i izgradnju novu lapadske crkve.  U rujnu 2004. preuzeo je dušobrižništvo u župi sv. Ilara u Mlinima gdje je ostao do 2014. godine kada je umirovljen. Kanonik je Stolnog kaptola od 2016. godine. Kao umirovljeni svećenik poslužuje u župi na Osojniku koliko mu zdravlje dopušta.
 
Zanimljivo je da se don Grgo rodio u obitelji u kojoj je bilo 14 djece od kojih je ukupno troje izabralo svećenički poziv. Uz don Grgu svećenici su fra Gabrijel i pokojni fra Alojzije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije