Biskup Križić: Da Isus nije trpio za nas, bi li se uvjerili u njegovu ljubav?

Biskup Križić također se osvrnuo na smisao korizmenih žrtvi kojima se želi pokazati ljubav prema Isusu.

3.jpg
Autor
Robertina Medven/laudato.hr/D.R.
Fotograf
gospicko-senjska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
27.02.2020 18:39

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je misno slavlje na Čistu srijedu u gospićkoj katedrali, a koncelebrirali su kancelar i tajnik Mišel Grgurić te domaći župnik Mario Vazgeč.

U svojoj propovijedi biskup je podsjetio da su kršćani još od petog stoljeća posipali glave pepelom kao simboličan čin kajanja, pokore i poniznosti pred Bogom, prenosi Biskupija.

- Korizma je, posebno pokorničko vrijeme u kojem se kršćani sjećaju cijene spasenja Isusovom teškom mukom i mučeničkom smrću na križu. Mnoge osobe tijekom povijesti stradale su groznim mučeništvom i u tom smislu Isusova muka i smrt nisu nešto što se prije ili poslije njega, na sličan način nije dogodilo nikome drugom. Ljudi su nažalost, izmišljali neljudske postupke kojima su druge mučili i ubijali - kazao je biskup.

Govoreći o specifičnosti Isusove muke i smrti, biskup Križić istaknuo je kako je Bog mogao izabrati neki drukčiji put spasenja ljudi.

- Prihvatio je gorku muku i smrt pokazujući svoju ljubav prema čovjeku. Najveći dokaz ljubavi prema nekomu nije u umiljatim riječima nego u spremnosti za tu osobu nešto podnijeti, pretrpjeti, žrtvovati se. Da Isus za nas nije trpio, bismo li se ikada uvjerili da nas je zaista toliko volio? - upitao je prisutne.

Biskup Križić također se osvrnuo na smisao korizmenih žrtvi kojima se želi pokazati ljubav prema Isusu.

- Ne samo učiniti neko dobro djelo, nego ga učiniti iz ljubavi prema Bogu. To je ono što je Bogu najdraže. I onda kada postimo, ne činimo to zato da si nešto uštedimo za poslije, nego da ono čega smo se odrekli, dademo kao dar nekome tko je u potrebi. Ta naša žrtva pretvara se u ljubav prema bližnjemu, odnosno u ljubav prema Bogu.

U završnim riječima biskup je kazao vjernicima kako je korizma poziv da se više posvetimo svom duhovnom životu, Božjem duhu u nama i dopustimo duhu Božjem da nas usmjeruje putom koji vodi u život.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije