Bužim proslavio zaštitnicu

Mjesto Bužim, jedina župa u Gospićko-senjskoj biskupiji posvećena svetoj Tereziji Avilskoj proslavila je 15. listopada svoju nebesku zaštitnicu.

Buzim-slavlje.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
16.10.2018 14:19

Na početku Misnog slavlja, u kojem su, uz biskupa Zdenka Križića, koncelebrirali generalni vikar mons. Marinko Miličević, kancelar biskupije i biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić, župnik u Kosinju Pero Jurčević, župnik u Ličkom Novom Herbert Berisha i domaći župnik preč. Nikola Turkalj, koji je pozdravio biskupa, nazočne svećenike, župljane Bužima i hodočasnike, istaknuvši posebnu radost zbog prvog pohoda biskupa Križića župi svete Terezije Avilske koju biskup posebno časti jer došao je iz Karmelskoga reda.

Biskup je u homiliji istaknuo veličinu svetičina života. Ukratko je ispripovijedao život Tereziji Avilske, te podsjetio kako je upravo sveta Terezija Avilska obnovila red karmelićana i osnovala klauzurne sestre karmelićanke, kako bi se produbila duhovnost molitve i posvećena života. Pojasnio je kako je papa Pavao VI svetu Tereziju Avilsku prozvao 'učiteljica molitve i duhovnog života'.

U nastavku, biskup je podsjetio, na odlike molitvena života svete Terezije Avilske, te potaknuo vjernike na molitvu i kontemplativno proučavanje duhovna života.

Na kraju Mise, na kojoj su pjevali župni pjevači, uz glazbenu pratnju Josipa Žarkovića, preč. Turkalj je još jednom pozdravio sve vjernike i hodočasnike. Biskup je zahvalio svima koji su pomogli u organiziranju ovog slavlja, ministrantima, čitačima, pjevačima, posebno sponzorima koji su pomogli obnovu crkve i župne kuće. Potom su ministranti biskupu Križiću na dar predali sliku svete Terezije, repliku velike i stare svetičine slike koja se nalazi na pokrajnjem oltaru, zatim ličku kapu i košaru s plodovima zemlje i marljivih ruku Bužimaca.

Nakon Misnoga slavlja, pred crkvom je kod spomenika biskup predvodio molitvu za poginule u II. svjetskom ratu i poraću te za poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu. Zatim je u župnoj kući za sve prisutne vjernike pripremljena večera, uz kulturno-umjetnički program.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!