Predavanje biskupa Bogovića u Lovincu

U povodu Dana neovisnosti u Lovincu je 7. listopada održana povijesno-književna večer pod nazivom 'Domoljublje u Lici - Domovini na dar'.

Bogovic-biskup.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
10.10.2018 13:51

Uz predsjednicu Matice hrvatske ogranak Gospić prof. Anu Lemić i pjesnike Gorana Jurkovića i Ivana Balena na povijesno-književnoj večeri sudjelovao je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Biskup Bogović koji je po svom znanstvenom habitusu povjesničar prezentirao je najznačajnije događaje koji su prethodili dolasku Hrvata u ovaj dio Europe, kao i najznačajnije događaje i godine koji su prethodili stvaranju današnje suverene i neovisne hrvatske države kada su današnje generacije konačno dosanjale višestoljetni san o slobodi i neovisnosti Domovine, tako da Hrvati za svoju sudbinu više ne moraju pitati Beč, Peštu ili Beograd.

- Nakon propasti Zapadnoga Rimskog Carstva nastojalo se stvoriti neko novo zajedništvo naroda a na dio tog prostora dolaze Hrvati. Jedna država javlja se od Korane prema jugu a druga prema sjeveru. Ova južna s Bornom oslonila se na onu silu koja će poslije obnoviti Zapadno carstvo – na Franke. Ta država je svoje središte iz Gacke premjestila bliža mora u Dalmaciju. Ona se javlja najprije kao kneževina a od Tomislava, ona je trojedina kraljevina: Hrvatska, Dalmacija i Slavonija. 1102. ujedinjuje se s Kraljevinom Ugarskom, a 1527. obje s Habsburškom Monarhijom. Što je trajalo do 1918. kada Hrvatska ulazi u sastav nove države na čelu sa srpskom dinastijom Karađorđevića (SHS i Jugoslavija). Godine 1941. nastaje Nezavisna Država Hrvatska. Koja je imala potporu država koje su izgubile rat, pa i nje nestaje, a ostajemo u sastavu Jugoslavije, ali sada komunističke. Dana 30. svibnja 1990. ustoličuje se nekomunistički sabor nakon što je puknuo je komunistički obruč i Hrvatska ide prema neovisnosti. Cilj srpske politike bio je i prije širenje Srbije a ne samostalnost južnoslavenskih naroda. Pucanje komunističkog obruča Srbija koristi za ostvarenje toga cilja, a Hrvatska za ostvarenje svoga cilja. Sabor proglašava samostalnost 25. lipnja 1991. ali međunarodna zajednica traži 3 mjeseca odgode. Banski dvori bombardirani su 7. listopada 1991. a dan kasnije 8. listopada 1991. Hrvatska proglašava neovisnost (samostalnost). Hrvati iz rata izlaze kao pobjednici. Te se 2013. priključuju EU – protumačio je biskup.

Predsjednica gospićkog ogranka Matice hrvatske prof. Ana Lemić priredila je kraći presjek hrvatske domoljubne poezije. Kao i pjesnici Ivan Balen i Goran Jurković te Recitatorska skupina učenika OŠ Lovinac.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije