Proslavljena 20. obljetnica uspostave Gospićko-senjske biskupije

Služena je sveta Misa povodom 20. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije i 4. obljetnica biskupskog ređenja mons. Zdenka Križića.

IMG-20200524-WA0039.jpg
Autor
gospicko-senjska-biskupija.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
gospicko-senjska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
25.05.2020 11:01
Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić predslavio je u gospićkoj katedrali sv. Misu povodom 20. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije i 4. obljetnica svog biskupskog ređenja. U koncelebraciji su bili biskup u miru mons. Mile Bogović, tajnik i kancelar preč. Mišel Grgurić  i domaći župnik preč. Mario Vazgeč, asistirao je đakon vlč. Bruno Lovaković, posluživali su bogoslov Karlo Špoljarić i sjemeništarac Marko Butković te ministranti. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljašku pratnju Franje Puškarića.
 
Biskup Križić na početku je  čestitao ovaj dan svim vjernicima te istaknuo značenje biskupije ne samo za Crkvu nego i uopće za život Like i cijelog područja koje ona obuhvaća. 
 
- Narod ove biskupije u povijesti je često stradao za svoju vjeru. Danas ne moramo biti mučenici za vjeru, ali i dalje postoje sile koje žele vjeru uništiti i narod udaljiti od Boga. Molimo da vjera bude trajno živa kako u biskupima i svećenicima, tako i u narodu.
I učenici su imali sumnje
 
I učenici su imali sumnje
 
Biskup je u propovijedi tumačio biblijska čitanja i evanđelje sedme vazmene nedjelje. Počeo je s osvrtom na raspoloženje apostola nakon Uzašašća.
 
- U četvrtak proslavili smo svetkovinu Uzašašća Gospodinova. Sveti pisci navode kako se učenici nakon tog događaja vraćaju, s brda zvanoga Maslinsko, tjeskobni, žalosni, u nekom grču, kao s nekim strahom i neizvjesnošću s obzirom na budućnost. Evanđelist Matej veli da su i u tim trenucima neki učenici sumnjali. Ne kaže se sadržaj njihovih sumnji, nego se samo veli: 'neki posumnjaše'. Da li se radi o sumnji da je taj koji uzlazi onaj isti Isus s kojim su oni živjeli tri godine? Teško je reći. Meni se pak, čini da su njihove sumnje više usmjerene na njihova očekivanja. Mnogi od njih osjećaju kako ih Isus napušta, odlazi, a da nije ispunio njihova nadanja – rekao je biskup Križić. 
 
U nastavku propovijedi biskup se zapitao, što su učenici zapravo očekivali od Isusa, te dodao da se prije svega radi o njihovu očekivanje postignuća neke sjajne karijere, ugleda, vlasti, bogatstva. 
 
- Sjećamo se Petrova pitanja koje je uputio Isusu i u ime ostalih: 'Evo mi smo ostavili sve i pošli za tobom. Što ćemo za to dobiti?' Petar kao da sluti kako Isus ne mari puno za njihove želje, i sve manje im daje nadu da će on ispuniti njihova očekivanja. Evanđelisti su njihove borbe zabilježili u smislu, tko je među njima najveći, tko će biti glavni? I sam Isus je te prepirke mogao čuti, a onda im je nakon toga držao nagovore što je to veliko u Božjim očima. Ovakve prepirke učenika trajale su do Isusove muke i smrti, i poslije Posljednje večere pa će Isus, pokazujući im Božji kriterij veličine, uzeti ručnik i vodu i oprati im noge. Poznat je i slučaj kada majka dvojice uglednih članova Isusove zajednice, Ivana i Jakova, traži od Isusa da u njegovu kraljevstvu jedan od njezinih sinova bude Isusu s desna a drugi s lijeva. To je izazvalo žestoku reakciju svih drugih učenika - naglasio je.
 
Mons. Križić je naglasio kako Isus svima nama poručuje 'Tko hoće biti moj učenik neka se odrekne samoga sebe'. Biskup je dodao kako 'odreći se sebe' znači ne gledati samo na sebe i svoje interese, nego vidjeti i druge i njihove potrebe. 

Isus od svojih učenika želi učiniti ljude ljubavi

 
- Egoista gleda samo što bi Isus za njega trebao učiniti, ali ne gleda toliko što bi on trebao učiniti za Isusa, odnosno za druge. Isus od svojih učenika želi učiniti ljude ljubavi, ljude koji će, prije svega, gledati što mogu učiniti za druge, u čemu drugima pomoći da budu sretniji. Ovo ne znači da ne treba misliti i na sebe, ili zanemariti sebe nego, ne gledati samo sebe, ne tražiti da se sve okreće oko mene. Tako osoba ostaje zatvorena, postaje stajaća voda koja nije zdrava za piće. Promjena života događa se kada imamo hrabrosti, poput Pavla kod obraćenja, pitati Isusa: 'Gospodine, što trebam činiti?' I onda staviti u praksu Isusove želje. Stoga Isus, prije uzašašća, ne šalje odmah svoje učenike naviještati Radosnu vijest, nego im govori neka čekaju dar Duha Svetoga koji će obnoviti njihovu nutrinu, koji će u njima stvoriti novo srce - slobodno od egoizma – istaknuo je mons. Križić.
 
Rekao je da učenici, kako bi primili taj dar Duha moraju se pripremati molitvom, te da se tu vidi uloga Marije majke učenika. 
 
- Ona, koja je puna Duha, okuplja zajednicu Isusovih učenika na molitvu. Molitva je dovodni kabel Duha. Ne znamo na koji su način učenici molili tijekom tih deset dana čekajući ovaj dar neba. To nije tako ni važno. Isus je sve nas naučio moliti i mi dobro znamo što je molitva i koji su njezini učinci. Svi duhovni autori definiraju molitvu kao susret s Bogom. Ne mora taj susret uvijek biti uočen našim osjetilima, ali mora biti želja našega srca. To znači, kada idemo moliti onda se zbilja želimo susresti s Bogom Zato je u tim trenutcima važno pojasniti si istinu da smo u Božjoj prisutnosti, da nas Bog gleda i čuje, da nas voli i želi nam pomoći – naglasio je. 

Neke stvari nećemo nikada naučiti, izuzev kroz patnju
 

Također, u propovijedi je biskup Križić rekao kako može biti da nam Bog neće dati sve ono što smo ga molili, ali će nam dati nešto drugo što on vidi da nam je korisnije. Dodaje da nas nekada Bog neće osloboditi neke patnje, nego će dopustiti da kroz nju mučno prođemo, zato što Bog vidi da neke važne stvari nećemo nikada dobro naučiti, izuzev kroz patnju. 
 
- U tom smislu, patnje, koliko god bile teške, ne slome nas, nego nam postaju blagoslov. Zato se, s pravom veli: tko nije ništa propatio, ništa ne zna. Susreti Boga u molitvi mijenjaju osobu. To je velika istina. I sâm je Isus doživio preobraženje na gori u vrijeme dok je molio. Evanđelist Luka to svjesno ističe, šaljući poruku svima nama: preobrazba u molitvi nije rezervirana samo za Isusa, nego i za svakog njegovog učenika – istaknuo je biskup Križić. 
 
Biskup Križić naglasio je kako su Isusovi prvi učenici dobro iskusili snagu molitve, te kako ona čini čuda. Dodao je kako su nakon molitve i silaska Duha postali su drugi ljudi. 

Molitva nikada ne dozvoljava da se u poteškoćama predamo
 

- Od uplašenih i strašljivih bića postali su hrabri i odvažni duhovni ratnici, spremni dati živote za Isusa i njegovu Radosnu vijest. O snazi molitve mogli bismo govoriti još puno. Uvjeren sam da i svi vi ovdje nazočni imate nešto tog iskustva. Molitva čovjeku nikada ne dozvoljava da se u poteškoćama preda. Bog mu u molitvi uvijek pokazuje neki izlaz. Neka nam Isusov Duh pomogne da u našim životnim strahovima nikada ne osjetimo samoću i ostavljenost nego da iskusimo istinitost Isusovih riječi: 'Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta' - završio je propovijed biskup Zdenko.
 
Na  kraju sv. Mise, župnik preč. Vazgeč čestitao je biskupu Križiću 4. obljetnicu biskupstva zaželivši mu snagu i zdravlje da nas vodi kao hrabar i dobar pastir. Slijedila je svečana zahvalnica Tebe Boga hvalimo, nakon koje je biskup Križić zahvalio i prvom biskupu, sada u miru mons. Mili Bogoviću te završio slavlje svečanim blagoslovom.
 
Bulom pape Ivana Pavla II. u četvrtak 25. svibnja 2000. osnovana je nova Gospićko-senjska biskupija. Vijest je 25. svibnja u 12 sati objavljena u Vatikanu i u Gospiću. Istog dana je  Sveti Otac imenovao mons. dr. Milu Bogovića prvim biskupom Gospićko-senjske biskupije sa sjedištem u Gospiću. Nova  biskupija nastala je  podjelom teritorija Riječko-senjske nadbiskupije od koje su nastale dvije: Riječka nadbiskupija i Gospićko-senjska biskupija, svakoj je dodijeljeno pet dekanata.

 

 
Fotogalerija
img-20200524-wa0041__velika
img-20200524-wa0028__velika
img-20200524-wa0043__velika
img-20200524-wa0074__velika

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!