Svećenici po četvrti put hodočastili Gospi od Krasna

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u ponedjeljak 18. svibnja u svetištu Gospe od Krasna na četvrtom zahvalnom hodočašću Zaštitnici Biskupije.

6.jpg
Autor
Mišel Grgurić/laudato.hr/D.R.
Fotograf
gospicko-senjska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
19.05.2020 17:12

Ove godine Gospićko-senjska biskupija spominje se 20 godina od kada je sveti papa Ivana Pavao II. uspostavio biskupsko sjedište u Lici. Četrdesetak svećenika, zajedno s biskupom ordinarijem mons. Zdenkom Križićem i biskupom u miru mons. Milom Bogovićem, okupili su se u crkvi Gospe od Krasna gdje su slavili svetu misu zahvaljujući Bogu za dar Biskupije kao i zaštitu naše Biskupije u proteklom razdoblju koronavirusa, piše Biskupija.

-  Potrebno je određeno vrijeme da osoba postane svjesna Božjih darova, njegovih dobročinstava, da bi mogao zahvaljivati i slaviti Boga. Da bi se to uopće dogodilo potrebno je znati iznova promeditirati svoje događaje iz bliže ili daljnje povijesti i Božju ulogu u njima. Ako se to ne čini nikada nećemo postati Bogu iskreno zahvalni, a tako samo osiromašujemo sami sebe. Jer zahvalnost je najbolja preporuka. U onom slučaju deset ozdravljenih gubavaca, vratio se zahvaliti samo jedan, a to je 10%. Zahvalnost ne ide sama od sebe. Potrebno je formirati dušu koja zna iskreno zahvaljivati - rekao je biskup Križić.

Podsjetio je kako nam Evanđelja malo govore o Mariji, a još manje donose ono što Marija govori. Radije će spomenuti kako Marija u svom srcu prebire Božje riječi, o njima razmišlja, dok ona sama malo govori.

- To što će Mariju zvati blaženom svi naraštaji jest Božja želja zbog poslanja koje joj je Bog dodijelio. Zato i Elizabetine riječi: 'Blagoslovljena ti među ženama', nisu Mariju iznenadile. Za nju to više nije tajna. Istina, ona još nije svjesna patnji s kojima se mora suočiti, ali te patnje neće nikada ugušiti radost koja ima svoj izvor u jamstvu Božje ljubavi. Marijin hvalospjev bi se mogao nazvati pjesmom siromašnih. To joj je glavno obilježje. Glas koji tu odzvanja nije samo Marijin glas, nego i glas siromašnih i obespravljenih osoba svih vremena - ističe mons. Križić.

Naglasio je kako će sveti Pavao kasnije konkretno pokazati ono što Marijina pjesma implicitno poručuje. Bog izabra one koje svijet drži ludima, one slabe, neplemenite, prezira vrijedne, itd. Sa svojom pjesmom Marija slavi beskrajnu Božju ljubav i njegovo milosrđe koje se proteže od koljena do koljena nad onima koji ga štuju.

- Po Mariji Božja ljubav očituje svoju pravednost, i Božje milosrđe se konkretizira u stvarnim djelima pravednosti među ljudima. Ovdje je i poziv Crkvi da se što više približi Mariji i da uvijek iznova otkriva kako Božja ljubav nije neki platonski osjećaj, nego istinsko i realno suosjećanje u trpljenju s onima koji su žrtve nepravde, i da trajno diže glas za njihovo oslobođenje. I mi smo pozvani da budemo sluge Gospodnje kao i Marija, i da to služenje u ljubavi iskazujemo svima koji nam dolaze i koji nas trebaju. Od tog služenja zavisi vjernost i autentičnost poziva - zaključio je biskup Križić.

Nakon svete mise svećenici su se okupili na susretu gdje je biskup Križić predstavio stanje u Biskupiji i trenutne započete građevinske projekte Svećeničkog doma i samostana klauzurnih sestara Karmelićanki u Gospiću.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!