Treće vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske u Udbini

Misno slavlje za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan u koncelebraciji s vojnim i policijskim kapelanima i svećenicima Gospićko-senjske biskupije.

udbina.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
14.09.2018 09:42

Treće vojno hodočašće Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH (HKoV) održano je u četvrtak 13. rujna u Udbini. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća bio je pukovnik Vinko Rogić.

Hodočašće je započelo križnim putem koji je predvodio vojni kapelan don Vladislav Mandura od crkve Sv. Marka Groba prema Crkvi hrvatskih mučenika. Misno slavlje za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan u koncelebraciji s vojnim i policijskim kapelanima i svećenicima Gospićko-senjske biskupije.

Biskup Bogdan u propovijedi je govorio o snazi ljubavi i praštanju kao temeljima kršćanskog prihvaćanja i nasljedovanja Krista. Obraćajući se hrvatskim vojnicima, ohrabrio ih je da slijede Isusov primjer te da, unatoč nepravdi i zlu neprijatelja, nikada ne prestanu ljubiti i praštati. Usprkos svojoj vojničkoj stezi, hrvatski vojnik nije nasilnik i osvetnik, već 'osoba puna ljubavi i topline, osoba čije je srce ispunjeno ljubavlju za drage osobe, svoje obitelji, Domovinu i hrvatski narod'.

Biskup je istaknuo kako se hrvatski vojnik ne vodi sebičnim interesima, nego svojim istinskim čovjekoljubljem i domoljubljem.

 - Hrvatski je vojnik domoljub koji ljubomorno i po cijenu života čuva svoje sveto tlo hrvatsko, jedinu milu i lijepu našu domovinu, napaćenu zemlju hrvatsku - rekao je biskup.

Mons. Bogdan zaželio je vojnicima da ih ovo hodočašće učvrsti u njihovoj vjeri kako bi mogli i dalje plemenito djelovati na izgradnji ljepšeg i čovječnijeg svijeta, temeljenog na 'bogoljublju, čovjekoljublju, domoljublju, i nadasve poštenju'.

Na Misnom slavlju pjevala je klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice, a svirao orkestar Oružanih snaga RH. Po završetku misnog slavlja hodočasnici, predvođeni brigadnim generalom Sinišom Jurkovićem, položili su vijenac i zapalili svijeće kod križa podignutog svim hrvatskim mučenicima. Završni blagoslov izrekao je biskup Bogdan.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!