U Gospiću proslava 40. obljetnice svećeništva don Anđelka Kaćunka

Treći dan trodnevne duhovne priprave za svetkovinu Blagovijesti – naslova stolne crkve u Gospiću, u nedjelju navečer 24. ožujka, bio je također u znaku svećeničkog jubileja u Godini duhovnih zvanja u Gospićko-senjskoj biskupiji.

kacunko-40-godina.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
25.03.2019 14:13

Svečano euharistijsko slavlje u punoj katedrali predslavio je don Anđelko Kaćunko, kompoljski župnik, koji je svećenički red primio u Splitu 24. lipnja 1979. Htijući ove godine 40. obljetnicu svećeničkoga ređenja proslaviti u svim župama u kojima je bio u službi, želja mu je bila da upravo u gospićkoj katedrali započne s nizom tih slavlja. Na početku Mise, u kojoj su koncelebrirali mons. Marinko Miličević, generalni vikar, preč. Mišel Grgurić, kancelar, preč. Mario Vazgeč, gospićki župnik, i vlč. Herbert Berisha, župnik Ličkog Novog, Bilaja i Ribnika, vidljivo dirnut, to više što je katedralni zbor pod vodstvom orguljaša Franje Puškarića, za ulaz otpjevao upravo don Anđelkovu skladbu "Pod obranu se tvoju" (prepjev najstarije poznate Gospine molitve, iz 3. st.), svečar je zahvalio Bogu na svećničkom pozivu, kao i svima koji su ga u tome zvanju pomagali i molitvom stalno pratili.

U propovijedi, na temelju Misnoga evanđelja 3. korizmene nedjelje, vlč. Kaćunko vjernicima je nastojao posvijestiti važnost i žurnost obraćenja, naglašavajući Isusov komentar nesreća koje su se dogodile "ako se ne obratite, svi ćete tako propasti!"

Izložio je potom tri ‘područja’ kršćaninove svakodnevne borbe, koja bi upravo u korizmi trebala biti naglašena pod vidom pokore, a to su požuda očiju, požuda tijela i oholost života, kako ih je formulirao sv. Ivan u svojoj Prvoj poslanici. Propovjednik je u tome posebno naglasio važnost tzv. digitalnog posta, tj. svakodnevno odricanje od medijskih sadržaja odnosno 'svjetskih ispraznosti koje nam mediji nude slikom i tonom kao neprestanu vatru koja očima priređuje požudu' čime nažalost i mnogi kršćani 'svoju dušu tako zatrpavaju medijskim smećem pa u njoj često više nema mjesta za istinska dobra'. A žurnost obraćenja, prema Isusovoj prispodobi o neplodnoj smokvi, don Anđelko je naglasio rekavši da ćemo svi Bogu odgovarati za korištenje dragocjenog vremena koje nam je dao na raspolaganje. Na kraju je dodao kako je Bog s nama veoma strpljiv, ali nitko ne zna koliko mu je vremena još ostalo, zaključivši odgovorom svetoga čovjeka na pitanje mladića kada je idealno vrijeme da se obratimo: "Dovoljno ti je dva sata prije smrti!"

Na kraju Misnoga slavlja don Kaćunku je uime gospićke župne zajednice čestitku izrazio župnik Vazgeč, zaželjevši mu 'skoru' proslavu 'zlatnog jubileja' također u katedrali, a uime župe dar mu je predala zamjenica tajnice Župnoga pastoralnog vijeća Maja Pernar. Jubilarcu je prigodnu čestitku uputio i ordinarij Zdenko Križić, darujući mu i jednu misnicu. Don Anđelko je još jednom svima zahvalio za sudjelovanje u slavlju, pozvavši vjernike da ustrajno mole za svećenike i za nova duhovna zvanja.

Poslije euharistijskoga slavlja svećenici su nastavili druženje u župnom domu, uz domjenak za koji se pobrinuo župnik Vazgeč, a njima se pridružio i umirovljeni biskup Mile Bogović, darujući don Anđelku 'prvine ovogodišnjih plodova svoga rada' odnosno knjigu "Velebitsko podgorje i njegova Crkva u prošlosti i sadašnjosti".

U trodnevnoj pripremi za proslavu svetkovine, u petak 22. ožujka u katedrali je Misu predslavio generalni vikar mons. Miličević, kao i u subotu navečer, uz molitveno-evangelizacijski program mladih iz zagrebačke župe Botinec. U nedjelju jutarnju je Misu predslavio biskup Bogović, a župnu poldanicu preč. Vazgeč, također uz animaciju mladih iz Botinca. Glavna proslava svetkovine Blagovijesti u Gospiću je na sam blagdan, 25. ožujka, svečanom koncelebriranom Misom koju predslavi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, a slavlju će se pridružiti biskupi Riječke metropolije zajedno s gostima iz ostalih biskupija, koji toga dana održavaju i svoj redoviti godišnji sastanak.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!