Biskup Štambuk: Volim te sve više i više, dobri stari Bože moj!

Na 5. vazmenu nedjelju, 29. travnja, apostolski upravitelj Hvarske biskupije mons. Slobodan Štambuk slavio je misu oproštaja u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru.

stambuk-oprostajna-misa.jpg
Autor
misija.slobodnadalmacija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
misija.slobodnadalmacija.hr
Objavljeno:
 
30.04.2018 08:11

Bila je to Misa zahvalnica kojom je mons. Štambuk zahvalio Bogu i vjernicima na višegodišnjoj biskupskoj službi.

Uz mons. Štambuka koncelebrirali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, subotički biskup Ivan Penzeš, dosadašnji generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, dekan Hvarskoga dekanata preč. Emil Pavišić, katedralni župnik u Hvaru Mili Plenković i nekoliko svećenika.

Radujem se što ovu misu 5. vazmene nedjelje ne slavim sam u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika. Radujem se što su ovom Misnom slavlju nazočni i moja subraća u biskupstvu i svećenici koji su došli uzveličati ovo misno slavlje. Radujem se bratu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, bratu Ivanu Penzešu, biskupu Subotičke biskupije, koji je zaređen iste godine kad i ja. Sve vas pozdravljam, svakome od vas želim Božji blagoslov uz slavlje ove euharistije. Rado pozdravljam i tebe domovino Hrvatska i svim tvojim krajevima želim napredak u dobru, rekao je mons. Štambuk u uvodu u misno slavlje.

Evanđeoski ulomak 5. vazmene nedjelje svečano je navijestio đakon mjesne Crkve Toni Aviani.

- Volim te sve više i više, dobri stari Bože moj! Jer pokraj svih mogućih novosti ti si novost najveća! Vrijeme ti ništa nova ne dodaje niti oduzima. Volim te sve više i više, dobri stari Bože moj! Pokazavši mnogima da su oblačići koji nestaju, a Ti da si nebo koje ostaje! Kako te ne bih volio, sve više i više, draga starino moja, kad sam s tvojim izvedbom prvi šlager sezone i s Tvojim pokazivanjem zadnji krik mode - prenio je mons. Štambuk riječi hvarskoga pjesnika Jurja Jurjevića kao podlogu razmišljanja kojim se obratio vjernicima okupljenima u hvarskoj katedrali.

U ovom izuzetnom momentu, volim te sve više i više dobri stari Bože moj zbog mojih hrvatskih biskupa, koji 'otpjevaše svoj životni šlager i uđoše u dolinu mira', rekao je mons. Štambuk. Naveo je tako mons. Marina Srakića, umirovljenoga đakovačko-osječkoga nadbiskupa, mons. Ivana Milovana, umirovljenoga porečkoga i pulskoga biskupa, mons. Valtera Župana, umirovljenoga krčkoga biskupa, mons. Milu Bogovića, umirovljenoga gospićko-senjskoga biskupa, mons. Jurja Jezerinca, umirovljenog vojnoga biskupa, mons. Antu Ivasa, umirovljenoga šibenskoga biskupa i mons. Valentina Pozaića, umirovljenoga zagrebačkoga biskupa.

Ustvrdio je kako je ta generacija biskupa svjedočila osnutku slobodne države Hrvatske i bila aktivni sudionik svih važnih događaja tih dana.

- Volim te sve više i više, dobri stari Bože moj, zbog svakoga od onih mladih ljudi koji su u našoj časnoj povijesti odigrali prevažnu 'utakmicu' svojega i hrvatskoga kršćanskoga života s krunicom oko vrata, ispunjeni snažnim idealizmom. Volim te sve više i više, draga starino moja, za svaku majku koja je pokazala izuzetnu domoljubnu i rodoljubnu snažnost ispraćajući na vječni počinak svoju mrtvu djecu! Ali, volim te i zbog moderne generacije katolika i Hrvata koji su bezuvjetno na Tvojoj strani i na strani doma i Domovine. Mislim da je osnutak nove državne zajednice koja se zove Hrvatska najznačajniji događaj kojemu su spomenuta braća umirovljenici dali svoj neskriveni obol - istaknuo je apostolski upravitelj Hvarske biskupije.

U nastavku homilije obratio se djeci i mladima, zaželjevši da budu odani svojoj domovini i obilježeni vjerom u Boga.

- Tako bih volio da djeca i naši dragi mladi postanu snažno osvjedočeni vjerom u Boga i velikom odanosti domoljublju i rodoljublju! S ovoga mjesta, u hvarskoj katedrali svetoga Stjepana I. pape i mučenika, gdje će se sutra, ako Bog da, dogoditi posvećenje najmlađega biskupa, sina hrvatske krvi, upućujem srdačni pozdrav cijeloj domovini Hrvatskoj. Želeći joj miran i spokojan život! A svakom vjerniku pa i onome koji tek tapka za idealima što ih vjera u Boga sa sobom nosi, rado želim da svatko od njih može jednoga dana iskreno reći 'volim te sve više i više, dobri stari Bože moj' - poručio je mons. Štambuk.

U homiliji se, nadalje, prisjetio mladića i djevojaka koji su se odlučili na redovništvo, kao i tolikih mladića i djevojaka koji se molitvom obraćaju Bogu da blagoslovi njihovu međusobnu ljubav.
Najavljujući pričesni dio euharistije, mons. Štambuk potaknuo je političke stranke u Hrvatskoj da se prestanu međusobno optuživati te zajednički nađu dobre programe za opće dobro Hrvatske.

Pred kraj misnoga slavlja katedralni župnik uputio je zahvalnu riječ mons. Štambuku.

- Preostaje mi reći Vam jedno iskreno hvala. Neka Vas Gospodin poživi među nama i omogući Vam da budete uistinu biskup u miru - rekao je hvarski župnik Plenković.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!