Biskup Štambuk uputio zahvalnu poruku na kraju biskupske službe

Želim rado zahvaliti svima koji su me kroz moj dvadesetsedmogodišnji biskupski život pratili svojom dobrotom, pomaganjem i nastojanjem da budu pri ruci kad je bilo potrebno, rekao je biskup Štambuk.

oipoi.jpg
Autor
ika.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
09.03.2018 16:09

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, čiju je molbu za odreknućem prihvatio papa Franjo imenovavši mons. dr. Petra Palića novim biskupom trootočke biskupije, uputio je u petak 9. ožujka u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, prigodnu poruku zahvale svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima mjesne Crkve kojom je predsjedao od 1989. godine. Zahvalu je uputio nakon što je pročitao odluku pape Franje o imenovanju novoga hvarsko-bračko-viškoga biskupa.

- Pozdrav ljudima Crkve, mome dosadašnjemu vikaru don Stanku Jerčiću, našim dekanima don Emilu Pavišiću i don Toniju Plenkoviću, svećenicima uz izraz radosti što je veći broj došao u Hvar. Neka zna biskup Petar da u ovoj biskupiji ima onih koji priznaju Petra - istaknuo je mons. Štambuk.

Zahvalnu poruku uputio je zatim članovima hvarskih bratovština Sv. Nikole i Sv. Križa koje djeluju u katedralnoj župi, zatim redovnicama u gradu Hvaru: sestrama družbe sv. Vinka Paulskoga koje su u biskupiji, sestrama družbe Kćeri Božje ljubavi koje djeluju u župnome pastoralu, katehezi i poslužuju katedrali te benediktinkama, čija je poglavarica s. Ana Vukas nazočila objavi novoga hvarsko-bračko-viškoga biskupa u katedrali. Pozdravio je, nadalje, predstavnike gradskih vlasti, izrazivši nadu da će ga gradonačelnik Hvara Rikardo Novak zajedno s predsjednikom Gradskoga vijeća Juricom Miličićem i vijećnicima dobro primiti.

- Želim rado zahvaliti svima koji su me kroz moj dvadesetsedmogodišnji biskupski život pratili svojom dobrotom, pomaganjem i nastojanjem da budu pri ruci kad je bilo potrebno. Nadam se i očekujem da će se Hvar pokazati kako treba i prilikom skorašnjega biskupskoga ređenja - rekao je, uz ostalo, vidno dirnut biskup Štambuk.

Najavio je kako će biskupsko ređenje biti početkom svibnja. Posebno se obratio dijecezanskim svećenicima.

- Braći svećenicima, uz moj osobiti pozdrav, želim da brata Petra prime s ljubavlju, s puno takta i ljudskoga zdravoga pristupa. To isto očekujem i od cijele biskupije – zaželio je biskup Štambuk.

Poslije objave imenovanja novoga hvarskoga biskupa, dijecezanski svećenici zahvalili su pojedinačno mons. Štambuku na suradnji kroz njegovu višegodišnju biskupsku službu.

Mons. Petar Palić bit će 56. biskup u povijesti Hvarsko-bračko-viške biskupije koja je osnovana u 12. stoljeću. U njezinoj dosadašnjoj povijesti dvojica biskupa bili su i kardinali, a nekoliko njih i naslovni nadbiskupi. U povijesti mjesne Crkve šestorica biskupa bili su ujedno i dominikanci, a posljednji mons. Celestin Bezmalinović kojega je naslijedio mons. Slobodan Štambuk.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije