Fra Ivan Matić na pučkim misijama: Božja ljubav mijenja ljudska srca

Franjevačke pučke misije održavaju se ovih dana na otoku Braču.

6.jpg
Autor
ika.hkm/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Franjevačke pučke misije
Objavljeno:
 
04.03.2020 17:35

Točnije, od 1. do 8. ožujka u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima pod geslom 'Danas mi je boraviti u tvojoj kući'.

U cjelotjednom programu vjernici će imati mogućnost za svetu ispovijed i razgovor sa svećenicima misionarima, moliti pred izloženim Presvetim sakramentom, sudjelovati na pobožnosti i slavlju svete Mise, čuti brojna svjedočanstva, sudjelovati u zajedničkoj molitvi i slavlju. Sudionici pučkih misija također će posjetiti obitelje, škole, staračke domove i slično, dok se u večernjim satima priređuje susret s misionarima, kateheze i drugo.

Inače, od samog osnutka franjevačkog reda redovnici su po primjeru sv. Franje i njegove prve braće obilazili gradove i sela navještajući evanđelje. Pučke misije danas se uglavnom događaju na župama u sklopu pripreme na neke veće blagdane ili jednostavno kako bi se potaklo vjernike na intenzivniji vjernički život.

Drugoga dana, u utorak 3. ožujka, tema razmišljanja bila je zajedništvo, a prigodni nagovor vjernicima u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja održao je voditelj Kuće susreta 'Tabor' fra Ivan Matić, član Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda.

Kako prenosi IKA, o. Matić je ustvrdio da je Crkva zajednica vjernika koja slavi i svjedoči Gospodina. Napomenuo je kako su članovi te Crkve po krštenju usmjereni prema zajedništvu i pozvani svjedočiti zajedništvo Boga koji, kako je rekao, okuplja i stvara zajednicu.

Osvrnuvši se na povijest spasenja, ukazao je na Božji poziv Abrahamu i njegovo poslanje da bude ocem mnogih naroda.

- Gdje god se Bog pojavljuje on poziva i stvara zajedništvo. Bog okuplja svoj narod, stvara Božji narod. Bog stvara obitelj i na različite se načine objavljuje u povijesti izabranoga naroda - pojasnio je o. Matić, istaknuvši kako taj narod u svakom trenutku može računati na njega, njegovu blizinu, snagu i svemoć.

Temu zajedništvu približio je vjernicima kroz govor apostola Pavla o Crkvi u slici o Kristovu tijelu kojemu je Krist glava, a vjernici udovi toga tijela.

- Oni koji ulaze u zajedništvo s Bogom doživljavaju snagu Božje ljubavi koja mijenja ljudsko srce. Ako je čovjek u toj ljubavi, znači da je Bog u njemu. Božje nas milosrđe i ljubav oslobađaju i liječe - istaknuo je Matić napomenuvši vjernicima važnost sakramenta ispovijedi za, kako je rekao, povratak u Božje zajedništvo.

Molitva za uspjeh Franjevačkih pučkih misija:
Gospodine, Bože naš.
Ti si dobro, svako dobro, najveće dobro. Po zagovoru svetog Franje molimo te da izliješ svoj blagoslov na sve nas kako bismo prihvatili čitavim srcem ove Misije kao dar Tvoje ljubavi i dobrote. Nek nam one budu istinski poticaj u ivljenju naše vjere, nade i ljubavi.
Daj da svim srcem prihvatimo i živimo, u sili i snazi Duha Svetoga, Evanđelje tvoga ljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista. Izlij svoju Božansku milost na sve naše obitelji, na djecu i mlade, na starije i bolesne.
Neka nas kroz ovo vrijeme milosti, svojim moćnim zagovorom prati naša nebeska Majka Marija. Amen.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!