Ljetna poruka hvarsko-bračko-viškoga biskupa

Podsjetio je kako je ljeti za vrijeme godišnjih odmora neizbježna tema i pitanje odnosa domaćih stanovnika i gostiju prema Bogu i vlastitoj duhovnosti.

43698.jpg
Autor
ika.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
28.07.2017 16:47

Već tradicionalno za ljetnih mjeseci hvarski biskup Slobodan Štambuk uputio je poruku vjernicima svoje trootočke biskupije nešto opuštenijega sadržaja.

- Vi, koji ste skloni pjesništvu, po svoj ćete prilici riječ–dvije izmijeniti s morem koje šumi, vrije, nudi male i velike valove, udara o stijenku rive i priča li priča, po ne znam koji put, svoju priču. I vaša će reakcija od prve biti u uspoređivanju mora s čovjekom ili čovjeka s morem. Ponekad je tako tiho u svojim tonovima susreta s čvrstom zemljom i vaše će uho prepoznati onaj cilik mora koji podsjeća na najviše tonove. I odjednom ćete, osvježeni i razgaljeni, i omamljeni pjesmom mora, zamjeriti svima koji tijekom godine govore o žestokoj ćudi mora kada se ne može ni plivati ni broditi, i sigurno ćete ispravljati one zloguke prognozere koji znaju govoriti o olujnom moru, o neplovljenju, osobito na relacijama prema Hvaru, Visu, Korčuli, Lastovu... i kada otočani osobito čekaju novu i blažu prognozu da bi se 'stavili na put'. 'Za tebe neka smiri se more, nek' zaspu svi valovi...!', ta pjesma postaje molitva 'da smiri se more' - poručio je biskup Štambuk u ljetnoj poruci.

Biskup Štambuk nastavio je u pjesničkom tonu.

- A lađe k'o lađe, priča su za sebe. One tzv. 'mega jahte' pred kojima mnogima zastane dah i maštajući požele imati u rukama kormilo te 'grdosije' i one brodice, leutići, plovila s običnom 'pentom' koji ne znaju što je to 'suzuki–motor' ili s 'puno konja' koji 'sijeku more' kao da je sir s puno rupa. Pa ribari i ribarenje u što se 'zaljube' osobito mlađi ljudi, djeca i traže 'ješku' s kojom žele 'prevariti' ribu - opisao je biskup Štambuk radosti koje primjećuje ljetnih mjeseci.

Na kraju je podsjetio da je ljeti za vrijeme godišnjih odmora neizbježna tema i pitanje odnosa domaćih stanovnika i gostiju prema Bogu i vlastitoj duhovnosti.

- Je li na moru ljetovanje odmor ili umor? Ima odmora i odmora, ima umora i umora! Fizičkoga i duhovnog. Tjelesnoga u želji za poprimanjem crnije kože, ali i onoga 'crnila' duše i duhovnosti. Vječito je pitanje: Ide li se na ljetni odmor u svijesti da za dušu i duhovnost nema godišnjega odmora! Od – mora!" - poručio je mons. Štambuk, ispričavajući se subraći svećenicima što im nije uspio – stoji u poruci – ''napisati nešto uz ljetnu žegu'', zaželio im je da se uz Božji blagoslov za ljetnih dana ipak uspiju odmoriti.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!