Otvorena proslava svetkovine svetog Stjepana I., zaštitnika Hvara i Hvarske biskupije

Ophodom s moćnikom svetog Stjepana I., pape i mučenika, 1. listopada otvorena je proslava zaštitnika grada Hvara i Hvarske biskupije

sv-stjepan.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
02.10.2018 12:38

Svečanu večernju Misu u hvarskoj katedrali predslavio je hvarski biskup dr. Petar Palić. Na početku slavlja održana je procesija s moćnikom svetog Stjepana I. koji su nosili članovi bratovštine svetog Nikole i svetog Križa odjeveni u bratimskom ruhu.

Biskup Palić iskazao je počast pred svečevim moćnikom postavljenim na štovanje vjernicima. U pjevanju svečane večernje Mise u katedralni sudjelovao je zbor svete Cecilije kojim je ravnala maestra Klara Milatić. Kratko čitanje s otpjevom navijestio je kanonik Stolnoga kaptola u Hvaru i hvarski dekan preč. Emil Pavišić, dok je prošnje uputio član bratovštine svetog Nikole hvarski vjeroučitelj Zoran Sansović.

Poslije svečane večernje Mise uslijedio je kratki prigodni program u katedrali u kojem je katedralni zbor svete Cecilije svojim izvedbama najavio središnje slavlje u čast nebeskoga zaštitnika grada i biskupije. Na otvaranju svetkovine uz biskupa Palića i umirovljenoga biskupa Slobodana Štambuka sudjelovali su splitsko-makarski nadbiskup i metropolit dr. Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić, kotorski biskup Ilija Janjić i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Zastava s likom svetog Stjepana I., pape i mučenika, podignuta je tradicionalno na pročelje hvarske katedrale, ali je zbog lošega vremena izostao svečani čin njezina podizanja.

Otvorenju proslave svetog Stjepana I., pape i mučenika, nazočili su predstavnici gradskih vlasti zajedno s gradonačelnikom Rikardom Novakom i predsjednikom Gradskoga vijeća Juricom Miličićem te predstavnici iz društveno-političkoga života i ostalih kulturnih ustanova.

Središnje slavlje svetkovine grada Hvara i Hvarske biskupije 2. listopada predvodio je  gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!