Procesija 'Za križen' će se ipak održati

Tradicionalna noćna procesija 'Za križen' jedna je od prepoznatljivih kršćanskih događanja na otoku Hvaru.

11.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
CROPIX
Objavljeno:
 
06.04.2020 16:55

Već pet stoljeća organizira se svaki Veliki četvrtak, iznimna po tome što križonoša tijekom gotovo devet sati hoda obiđe gotovo cijeli otok.

Biti križonoša iznimna je čast, a o tome govori i podatak da je lista popunjena i do 20 godina unaprijed. K tome je Jelšanska procesija posebna jer po običaju posljednjih 100 metara križonoša pretrči.

Jelški ovogodišnji križonoša može 'odahnuti' jer će napokon dočekati svoj red. Naime, načelnik općine Jelsa Nikša Peronja potvrdio je da će se procesija 'Za križen' održati uz dozvolu Županijskog civilnog stožera, ali uz maksimalno pet osoba.

- Dragi moji stanovnici Općine Jelsa i otoka Hvara. Ulazimo u tjedan koji ima veliko značenje za sve stanovnike našeg otoka. Tradicija je to koja već traje oko 500 godina i snažno obilježava generacije križonoša i vjeru puka. Kako se utvrdila nadležnost Županijskog civilnog stožera, isti je dao dozvolu za održavanje Procesije po pravilima koje je donio Stožer civine zaštite RH, tj. da se dopušta održavanje, ali bez okupljanja većeg broja od dopuštenih 5 osoba na jednome mjestu, uz sve mjere koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Po tim pravilima za sad bi se procesija trebala i održati - napisao je Peronja na svom Facebook profilu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!