Svetkovina sv. Margarite proslavljena u župi Nerežišća na Braču

Poslije mise uslijedila je svečana procesija s kipom sv. Margarite od župne crkve do Trga sv. Margarite, u kojoj je pjevanjem sudjelovao Božji puk predvođen zborom kojim je ravnala s. Alberta Maslać.

43568.jpg
Autor
ika.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
14.07.2017 15:09

Blagdan sv. Margarite, djevice i mučenice, svečano je proslavila u srijedu 13. srpnja župa Nerežišća na otoku Braču, jedna od najstarijih bračkih župa, čiji vjernici slave sv. Margaritu kao zavjetnu svetkovinu. Svečano misno slavlje u crkvi Gospe od Karmela predvodio je generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić u koncelebraciji s dekanima, bračkim Tonijem Plenkovićem, hvarskim preč. Emilom Pavišićem i pristiglim svećenicima među kojima su bili i franjevci iz samostana Sv. Martina biskupa u Sumartinu i dominikanac iz samostana Sv. Marije Milosne u Bolu.

- Pristupajući svetkovanju sv. Margarite, djevice i mučenice, zavirujemo u svetu baštinu onih koji su vrlo živi jer su položili svoj život za Krista. Mnogi od njih su svojim životom svjedočili za Krista. Slaveći sv. Margaritu zapitajmo se jesmo li i mi živi na dobar, Kristov, Gospodinov način kako bismo imali život po Njemu u izobilju - rekao je mons. Jerčić, uvodeći vjerni narod u liturgijsko slavlje.
 
U homiliji se osvrnuo na povijest kršćanstva i podsjetio vjernike da je ona obilježena, između ostaloga, i krvavim progonima.

- Kršćanstvo je rođeno u krvi, i to izvorno Kristovoj, a zatim onih koji su bili Njegovi istinski svjedoci  - rekao je propovjednik, podsjetivši na prva stoljeća krvavih progona kršćana od cara Nerona do Konstantina 313. godine.

Govoreći o žrtvi kršćana za Krista i vjeru primijetio je kako se u javnosti često polemizira žrtva dobrih ljudi. Uputio je, pritom, na primjer Ignacija Antiohijskoga, biskupa mučenika, koji je pred smrt izjavio „Božje sam žito i zubi me zvijeri melju da postanem čisti kruh Kristov". Uputio je i na martirologij te istaknuo kako donosi tolike primjere kršćanskih mučenika.

U nastavku homilije osvrnuo se i na prevladavajuće poimanja života bez patnje.

- Život je hod po uzbrdici i neprestana borba. Tko to kaže da se u borbi i patnji ne može biti sretan? Ucjepljujemo li išta od toga duha u duše naše djece i mladih? Postoji li još u našim obiteljima kućni odgoj? Jesu li nam djeca toliko draga kako bismo ih mogli samo namiriti i sve im pružiti u životu? Htjeli bismo da sve imaju. Tako smo ih sami oblikovali i sada vidimo da nismo dobro učinili. Što je s odgojem za odgovornost - zapitao je, između ostaloga, mons. Jerčić, ustvrdivši kako današnji roditelji u dobroj namjeri pokušavaju vlastitu djecu zaštititi od svega, a najviše od patnji i poteškoća.

Mjesni župnik Ljubomir Galov na kraju slavlja čestitao je župljanima svetkovinu, izrazivši radost što se i ove godine vjerni narod okupio oko sv. Margarite, slaveći njezinu veličinu.

- Sveta Margarita doziva nam ljubav prema Kristu. Zato smo se i okupili oko Krista raspetoga i uskrsloga - poručio je domaći župnik.

Svetkovinu je čestitao i mjesnim vlastima na čelu s načelnikom Općine Svemirom Obilinovićem. Poslije mise uslijedila je svečana procesija s kipom sv. Margarite od župne crkve do Trga sv. Margarite, u kojoj je pjevanjem sudjelovao Božji puk predvođen zborom kojim je ravnala s. Alberta Maslać. Proslava župne svetkovine završila je večernjom misom u crkvi Sv. Margarite.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!