U Hvaru otvorena Godina sv. Prošpera

Svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje, kojim je započela i proslava blagdana sv. Prošpera, predvodio je hvarski biskup Petar Palić.

7.jpg
Autor
ika.hkm/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Stipo Marčinković/ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
11.05.2020 20:24

U povodu 350. obljetnice od dolaska relikvija sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije u Hvaru je jučer otvorena Godina sv. Prošpera koja će trajati do 10. svibnja 2021. godine, piše IKA.

Biskup Palić je na početku misnog slavlja sve srdačno pozdravio i istaknuo svoju uskrsnu radost zbog ovog slavlja uoči blagdana sv. Prošpera čije su moći prije 350 godina došle u Hvar i Hvarsku biskupiju.

- Od tada sv. Prosper ne samo boravi među nama nego svojim životom pokazuje primjer koji nam je slijediti, a svojim zagovorom pomaže u našim potrebama i nevoljama. Iako smo djelomično izišli, još uvijek smo u jednoj nevolji koja sve čini samo da ne budemo blizu. Ali, onaj koji je u Bogu i koji je s Bogom, taj je uvijek blizu, kolikogod i ove okolnosti i ove preporuke i ove odredbe činile da jesmo i trebamo biti udaljeni jedni od drugih - rekao je na početku biskup Palić.

Govoreći o Godini sv. Prošpera, biskup je u homiliji istaknuo kako započinju godinu u kojoj ćemo se spomenuti jednog važnog događaja iz povijesti njihove biskupije. Naime, sljedeće godine, naime, navršit će se 350 godina od dolaska relikvije sv. Prošpera u grad Hvar.

- Sveti Prošper uzor je i zagovornik danas. Živeći posljednjih mjeseci u okolnostima pandemije koronavirusa, nismo kao vjernici prestajali upućivati žarke molitve Gospodinu i svojim svetim zaštitnicima da nas oslobode ove bolesti i sačuvaju živote ljudi. Slaveći svece uvijek se pitamo imaju li što reći danas; koliko se tiču našega života, a koliko su tek daleki spomen koji ostaje prigoda da se okupimo zajedno i da obnavljamo svoje običaje; da se sjećamo prošlosti, pomalo tugujući, pomalo se tješeći, tražeći nejasnu povezanost s imenima kršćanskih muževa i žena koji su ipak predaleko, da bismo sebe vidjeli u njima. Mnogi su vjernici u prošlosti osjetili zagovor sv. Prošpera u svojim potrebama. Mnogi u njemu i njegovoj pomoći danas otkrivaju poticaj za vlastito obraćenje - pojasnio je biskup dodavši kako im je ovaj svetac uzor i nadahnuće kako bi mogli razaznati što je dobro koje nas obogaćuje i usrećuje, a što je zamamnost koja razara i odnosi ljepotu življenja.

Nakon toga je uslijedilo cjelonoćno biblijsko bdjenje, u kojemu su biskup Palić, svećenici i župljani Hvara čitali sva četiri evanđelja i Djela apostolska. Bdjenje je započelo svečanim unošenjem Sv. pisma kojega su s upaljenim svijećama pratili biskup Palić, svećenici i čitači koji su se tijekom noći izmjenjivali u čitanju u kapeli Sv. Prospera, a sve je čitavu noć prenosio mjesni radio. Bdjenje je završeno jutarnjim euharistijskim slavljem u ponedjeljak, 11. svibnja koje je predvodio generalni vikar don Stanko Jerčić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!