Na svećeničkom sastanku u Krku predstavljen Zdrug katoličkih skauta Hrvatske

U srijedu 7. studenog u Krku je održan plenarni sastanak svećenika i redovnika Krčke biskupije.

Untitled-2.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
08.11.2018 09:28
Susret je započeo u katedrali pokorničkim bogoslužjem i klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom. Nagovor je održao vlč. Mate Žic koji je, oslanjajući se na pročitanu Božju Riječ, istaknuo okupljenima poziv da budu svjetlo svijeta ali i da hod u svjetlosti znači rast u zajedništvu, osobni susret s drugim, raspoloživost za drugoga, razumijevanje i nadopunjavanje. Također, svjetlo vjernika oslikao je slikom uljanice koja neće svijetliti ako se ulje ne nadolijeva, što pretpostavlja ustrajnost i stalnost u molitvi.
 
Sudionici su se zatim preselili u dvoranu Biskupije gdje je središnje predavanje održao vjeroučitelj Marin Miletić, predsjednik Zdruga katoličkih skauta Hrvatske. G. Miletić predstavio je djelovanje ove udruge od njezinih početaka u župi sv. Križa na Srdočima prije 16 godina do današnjih dana kada djeluju u 11 biskupija i okupljaju čak 1270 aktivnih članova. Ova udruga okuplja mlade raznih dobi, od osnovnoškolske do studenata, njegujući njihov rast u zajedništvu, vjerskom sazrijevanju i crkvenoj zauzetosti te socijalnoj i ekološkoj osjetljivosti. Uz redovita okupljanja, duhovne obnove i hodočašća, organizira niz projekata kao što su: ljetovanja za siromašnu djecu Srebrenice, Slavonije i napose Vukovara, dvotjedno ljetovanje na pustom otoku Zmajanu, odlazak na Dan sjećanja u Vukovar…
 
Mladi su aktivno uključeni i u djelovanju Skautskog Internet radija, ali i u raznim volontiranjima i radu s potrebitima: beskućnicima, siromašnima, starijima i nemoćnima… U njihov program uvijek su uključeni i svećenici, a molitva i misa okosnice su svih okupljanja i druženja. Značajno je i da je ova udruga otvorena svima, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost ili životni milje iz kojeg dolazi i probleme s kojima se mlada osoba suočava. Štoviše, u ovoj se udruzi potiče njihovo zajedništvo, zdravo sazrijevanje i otkrivanje talenata i posebnosti koje su im vlastite i dragocjene kako za njih same tako i za društvo u kojem žive. Usko surađuju s nad/biskupijama, crkvenim i raznim civilnim udrugama te hrvatskom vojskom.
 
Predavač je zatim odgovarao na pitanja sudionika te objasnio kako dolazi do okupljanja i organiziranja novih ogranaka Skauta.
 
U nastavku susreta, okupljene je s predstojećim aktivnostima upoznao povjerenik za pastoral mladih vlč. Marin Hendrih.
 
Biskup Petanjak zahvalio se predavaču te predvodeći zajedničku molitvu završio ovo svećeničko okupljanje.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!