Mons. Milan Stipić: Moja je dužnost učiniti sve kako bi naša zajednica dala što više plodova svetosti

U grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima u službu je uveden imenovani apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić.

IMG_3503-1024x683.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
16.04.2019 10:32

Arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga u katedrali u Križevcima, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Josipom Bozanićem i drugim biskupima i svećenicima, predslužio je umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić.

Umirovljeni križevački vladika Kekić poželio je  mons. Milanu Stipiću da u svojoj odgovornoj službi bude besprijekoran, razuman i gostoljubiv, sposoban poučavati 'ne nasilan nego popustljiv, ne ratoboran. Svojom eparhijom dobro upravljaj', poručio je, među ostalim, umirovljeni vladika Nikola Kekić.

Mons. Milan Stipić u svom je obraćanju kazao kako je ljubav prema braći svećenicima i svakom vjerniku kao i prema svakom čovjeku, motiv kojim se u ovoj službi želi voditi.

- Pozivam svećenike da u zajedničkoj bratskoj ljubavi, poštujući načela sinodalnosti i supsidijarnosti uvijek zajednički i skladno rješavamo važna pitanja naše mjesne Crkve. Potrebno je otvoriti vrata naših hramova, ali i vrata naših srdaca da svaki čovjek koji traži Boga i njegovu istinu u ovome svijetu preko nas može do Njega i doći - rekao je mons. Stipić.
Rekao je kako 'mi nismo muzej već živa Crkva ovoga vremena i ovoga prostora poslana od samoga Krista Gospoda da svakom čovjeku naviješta Božje čovjekoljublje i spasenje.
 
Mi grkokatolici smo brojem mala zajednica ali velika značenjem i poslanjem, poručio je mons. Stipić. Istaknuo je kako je u povijesti Križevačke eparhije mnoštvo biskupa svećenika i vjernika koji su 'svojim nesebičnim doprinosom i radom donijeli mnoštvo plodova u društvenom i kulturnom životu i time zadužili i našu hrvatsku domovinu i naš narod'.
 
- Osim njih, postoje mnogi naši vjernici i posvećene osobe koje su svojim životima služili Kristu i Crkvi čak i do prolijevanja krvi. I time su zasadili sveto sjeme Crkvi u našem narodu i Katoličkoj crkvi uopće. Oni su donijeli još važnije plodove, a to su plodovi svetosti. Kao novom upravitelju moja je velika dužnost učiniti sve kako bi naša zajednica dala što više plodova svetosti i tako širila Božje kraljevstvo u ovome svijetu - rekao je mons. Stipić.
 
Zahvalio je papi Franji na povjerenju koje mu je iskazao davši mu ovu zahtjevnu službu. Pozdravljajući sve nazočne, među kojima je bio i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mons. Stipić je podsjetio da je kardinal Bozanić i metropolit Križevačke eparhije.
 
 - Naša eparhija je više od jednog stoljeća u sastavu Zagrebačke crkvene pokrajine i dapače, sudjelovala je u njezinom stvaranju. Stoga sam siguran da će naša metropolija i dalje stajati uz nas grkokatolike i štiti nas u našem rastu i u našem razvoju – rekao je.
 
Mons. Stipić izjavio je kako ga neizmjerno raduje buduća suradnja unutar Hrvatske biskupske konferencije, ali i šire. Uputio je srdačan pozdrav ocima biskupima iz Hrvatske i inozemstva te svima zahvalio na čestitkama a posebnu zahvalnost uputio je umirovljenom biskupu vladiki Nikoli Kekiću.
 
- Vi ste vladiko 10 godina uložili veliki trud biti pastirom i voditi brigu o cijeloj eparhiji unatoč mnogim njezinom složenim okolnostima. Neka vam dobri Bog nagradi vaš trud i podari obilje zdravlja, mira i radosti u vašim umirovljeničkim danima - kazao je mons. Stipić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije