Mons. Milan Stipić novi apostolski upravitelj Križevačke eparhije

Mons. Milan Stipić postati će novi apostolski upravitelj Križevačke eparhije nakon dragovoljnog umirovljenja prijašnjeg vladike Nikole Kekića.

NOVI.jpg
Autor
IKA/Laudato
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
10.04.2019 11:11
Mons. Milan Stipić biti će u subotu 13. travnja uveden u službu ordinarijata. Liturgiju će služiti umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić zajedno s kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppeom Pintom, predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, drugim nadbiskupima i biskupima Hrvatske biskupske konferencije, biskupima iz susjednih zemalja i njihovim predstavnicima te klerom Križevačke eparhije i brojnim rimokatoličkim svećenicima.

Nakon služenje liturgije mons. Janusz Blachowiak pročitati će Dekret Kongregacije za Istočne Crkve iz Rima kojim će službeno potvrditi mons. Stipića novim apostolskim administratorom. Mons. Stipić će potom primiti od umirovljenog vladike Kekiće naprsni križ i mitru. Svečana liturgija će biti služena na hrvatskom i starocrkvenoslavenskom jeziku. Slavlju imenovanja prisustvovati će brojni državni dužnosnici, predstavnici Ureda Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskoga sabora i Vlade RH, predstavnici Koprivničko-križevačke županije, gradonačelnici Križevaca, Jastrebarskog i Ozlja te drugih ustanova i udruga, kulturno-umjetnička društva iz Žumberka, Samobora, Zagreba i Dalmacije te brojni hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske kao i grkokatolici Bosansko-hercegovačkog vikarijata Križevačke eparhije.

Križevačka eparhija je utemeljena 1777. godine od strane hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije te je jedina biskupija bizantskog obreda u Hrvatskoj. Okuplja oko 21,000 vjernika sa područja Hrvatske, Slovenije i BiH.

 

Fotogalerija
16_gk_katedrala
NOVI2

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije