Održana spomen-svečanost 50. obljetnice smrti Stjepana Kranjčića i otvorena Kranjčiću posvećena godina

Svečanim Misnim slavljem koje je u križevačkoj crkvi Sv. Ane, predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak te predstavljanjem monografije ''Zvijezda sjajna" autorice dr. Tanje Baran, u Križevcima je u utorak 10. travnja održana spomen-svečanost 50. obljetnice smrti križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića.

kranj.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.S.
Fotograf
YouTube
Objavljeno:
 
12.04.2018 10:00
Ovom je prilikom biskup Huzjak otvorio Godinu Stjepana Kranjčića koja će trajati do 10. travnja 2019.

Mjesni biskup u propovijedi je govorio o Kranjčiću kao o osobi koja je prihvatila svećenički poziv kako bi služila Crkvi i narodu. Podsjetio je da je Kranjčića 1943. zaredio nadbiskup Alojzije Stepinac, da je Kranjčić bio iznimno povezan sa Stepincem pa da je zbog ustrajnosti na Stepinčevoj liniji i bio potjeran iz Zagreba.

- No, svećenika se ne može sasvim maknuti, on negdje mora biti pa se tako i Stjepan Kranjčić našao u Križevcima te se maksimalno posvetio pastoralu, djeci, mladima, starima, vodio je brigu o sakramentima, o materijalnim stvarima", istaknuo je biskup i rekao da je Kranjčić svakodnevno živio po Kristovu primjeru i da je svoje vjernike neumorno zvao na takav život. ''Udruga za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić', koja deset godina djeluje pod Kranjčićevim imenom, po njegovu je primjeru sve ove godine davala lijepe doprinose u crkvenom životu, u svijetu kulture i društva, članovi te udruge kroz svoje programe nastoje svjedočiti vrijednosti kojima treba učiti djecu, mlade, sve naraštaje, naglasio je biskup Huzjak.

Na kraju svete Mise biskup je u povodu ovogodišnjih jubileja, 100. obljetnice Kranjčićeva rođenja i 50. godišnjice smrti, otvorio Godinu Stjepana Kranjčića za Križevce i križevački kraj te je potaknuo na molitvu za otvorenje procesa za proglašenje Kranjčića blaženim.

- Molimo da nam Bog dade znak da spoznamo jesmo li bili preuzetni kada smo mislili da bi Kranjčića trebalo proglasiti blaženim ili smo pak u cijelom procesu prespori, zaključio je biskup Huzjak.

Na kraju svete Mise zahvalne pozdrave uputio je domaćin župnik župe sv. Ane Stjepan Soviček, a glazbeni je obol misnoj svečanosti dao zbor župe sv. Ane.

Nakon toga je predstavljena monografija ''Zvijezda sjajna" Tanje Baran, predsjednice Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić". O knjizi su govorili v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, književni povjesničar Vladimir Lončarević i provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević. Glazbeno su svečanost predstavljanja pjesmama o Stjepanu Kranjčiću svojim pjevanjem obogatile članice VS ''Allegro" te kantautorica popularne duhovne glazbe i nekadašnja Kranjčićeva vjeroučenica Daniela Sisgoreo Morsan.

Misi i predstavljanju monografije prethodio je molitveni, književni i glazbeni program Stjepanu Kranjčiću u čast koji su u župnoj crkvi Sv. Ane izvele članice Udruge.

Prije toga je održana svečanost polaganja vijenaca na Kranjčićevu grobu na križevačkom Gradskom groblju. Obred je predvodio župnik Soviček, članice Udruge interpretirale su Kranjčićevu poeziju, a izmoljena je i molitva za otvorenje procesa za proglašenje blaženim Stjepana Kranjčića koja je objavljena na prigodnoj spomen-sličici.

Ove 2018. godine slavit će se i 100. godišnjica Kranjčićeva rođenja 5. prosinca u njegovu rodnom Petrijancu kraj Varaždina te dan poslije u Križevcima. U ovoj godini jubileja Udruga će od 24. do 27. svibnja organizirati i 10. dane hrvatskih svetaca i blaženika te 1. prosinca 10. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić".

Kako je na slavlju izgledalo možete pogledati na linku: https://youtu.be/G15rdKMIyMs

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije