Otvorena Godina Katedralnog zbora u Križevcima

U organizaciji Križevačke eparhije, grkokatoličke župe Presvete Trojice i Katedralnog pjevačkog zbora Križevci, a u povodu 10. obljetnice postojanja zbora, u petak 22. veljače otvorena je Godina Katedralnog zbora.

Untitled-8.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
24.02.2019 12:10
Godina je otvorena uz pjevani zahvalni Moleben presvetoj Bogorodici koji su u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice služili križevački vladika Nikola Kekić i katedralni župnik protojerej stavrofor Mihajlo Simunović uz pjevanje Katedralnog pjevačkog zbora. Otvorenju Godine ispred Grada Križevaca nazočili su su gradonačelnik Mario Rajn, predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.
 
Gradonačelnik Rajn čestitao je članovima zbora na uspješnom desetogodišnjem djelovanju i postignutim izvanrednim rezultatima, rekavši ''Iskazujem zahvalu, poštovanje i ponos na ovaj predivni zbor. Desetljeće brzo prođe, obilježeno je s puno putovanja, puno promicanja imena grada, puno uspomena i očuvanja tradicije koje ovaj zbor itekako promiče“. Program se nastavio u dvorani dvorišta katedrale i biskupske rezidencije gdje se najprije prigodnim govorom obratio katedralni župnik Simunović koji se posebno osvrnuo na dirigente križevačkoga Hrvatskog pjevačkog društva “Kalnik” koji su potekli upravo iz grkokatoličke katedrale jer su bili ili svećenici ili kantori.
 
Pročelnik Novosel naglasio je kako je i sam prije deset godina nazočio prvoj probi ne očekujući da će zbor postizati ovakve uspjehe, promičući ime Križevaca diljem Hrvatske i Europe.
 
Uime svećenika Križevačke eparhije obratio se protojerej Milan Stipić, župnik u Jastrebarskom koji je i počasni član Katedralnog zbora.
 
Dirigent zbora Ozren Bogdanović prisjetio se u govoru početaka rada zbora, okupljanja prvih pjevača koji su uglavnom bili rimokatoličkog obreda, ali zbog ljepote istočne glazbe i zborske glazbe uopće, te kulture, umjetnosti ili arhitekture rado su pristajali biti članovi grkokatoličkog katedralnog zbora.
 
Na kraju je Godinu Zbora otvorio biskup Kekić koji se također biranim riječima obratio zboru čestitajući jubilej.
 
Otvorenje Godine završilo je projekcijom ''100 fotografija za 10 godina“ koju je pripremio dirigent Katedralnog pjevačkog zbora i jedan od njegovih pokretača, kao i trenutačni predsjednik zbora Ozren Bogdanović.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije