Ređenje grkokatoličkog đakona Romana Stupjaka

sva zla koja se danas događaju posljedica naših grijehe, našeg nepoštivanja Božjih zapovijedi, poručio je vjernicima da slušaju Riječ Božju i vrše je u svome životu, da mole jer molitva je silna moć - rekao je križevački vladika.

18-09_grkokatolici_1.JPG
Autor
djos.hr/Laudato/D.T.
Objavljeno:
 
18.09.2017 19:48

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa svečano je u nedjelju 17. rujna proslavljen u grkokatoličkoj župi Uzvišenja Svetoga križa u Slavonskom Brodu. Arhijerejsku liturgiju predvodio je vladika Nikola Kekić, a uz domaćeg župnika Aleksandra Hmilja, koncelebriralo je osam grkokatoličkih svećenika i gvardijan franjevačkog samostana fra Klaudio Milohanović. Posebnost toga dana bilo je i ređenje za đakona domaćeg sina, Romana Stupjaka.

Kako je ređenikov otac Nikola također svećenik, župnik u Kanjiži, on je kao arhiđakon svoga sina doveo do oltara, a potom ga je tijekom bogoslužja vladika Kekić zaredio za novog đakona Križevačke eparhije.

U svojoj homiliji vladika Kekić razmatrao je smisao i snagu Kristova križa te posvijestio da smo kao kršćani pozvani svoj križ prihvatiti, nositi ga bez mrmljanja, shvatiti da je u križu naše spasenje, te otvoriti svoja srca da primimo sve milosti koje nam Gospodin pod križem želi darovati. 

- Prihvaćanjem najgroznije smrti na križu Krist je križ, koji je znak sramote, pretvorio u znak pobjede, zato Isus i nama poručuje da, tko za njim želi ići i biti njegov učenik, treba svoj križ uzeti i ići za njim - rekao je među ostalim vladika Kekić. 

Ustvrdivši da su sva zla koja se danas događaju posljedica naših grijehe, našeg nepoštivanja Božjih zapovijedi, poručio je vjernicima da slušaju Riječ Božju i vrše je u svome životu, da mole jer molitva je silna moć. 

Roman Stupjak rođen je 24. ožujka 1987. u Slavonskom Brodu. Odrastajući u Kanjiži kod Slavonskog Broda, u uzornoj grkokatoličkoj obitelji - oca Nikolu, svećenika i majku Ružu,  te uz dvije sestre Nikolinu i Ivanu i brata Ivana, rodio se i duhovni poziv koji je osjetio još u mlađim danima. Da bi utvrdio svoj duhovni poziv, prvo je završio Tehničku školu, a potom kod Isusovaca u Zagrebu teologiju. Prije dva tjedna vjenčao se sa suprugom, Anastazijom Simunović iz Križevaca, čiji je otac također svećenik - katedralni župnik u Križevcima. Roman će za svećenika biti zaređen 28. listopada u svojoj rodnoj župi u Kanjiži. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije