Blagoslov i polaganje kamena temeljca za hospicij bl. Miroslav Bulešić u Puli

U Puli je u ponedjeljak 26. studenoga održana svečanost blagoslova i polaganja kamena temeljca za hospicij koji će nositi ime bl. Miroslava Bulešića.

pula-bulesic.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
27.11.2018 15:55

Polažući kamen temeljac ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je važnost te ustanove za Istru te napomenula kako smatra da upravo na ovakvim projektima treba imati partnerski odnos s Crkvom jer je to, napose kada se hospicij otvori, jako važno.

Porečki i pulski biskup Dražen Kutleša rekao je kako se terminalnim bolesnicima osim materijalne i medicinske želi ponuditi i duhovna skrb.

Spomenuo je primjer Poljske gdje je iz fondova Europske unije napravljeno već više od 300 hospicija te izrazio namjeru da se, ne samo u Istri nego u cijeloj Hrvatskoj omogući ljudima, kako je rekao, jedan blaženi način odlaženja s ovoga svijeta.

Biskup Kutleša je već 2014. godine započeo aktivno raditi na ideji osnivanja i izgradnje Hospicija u Istri. Prva ideja bila je nadograditi Hospicij na današnji Svećenički dom Betanija u Puli, na Vidikovcu. Nakon gotovog projekta rečeno je da se na tome mjestu ne može graditi Hospicij kao zdravstvenu ustanovu.

Hospicij će se graditi blizu kompleksa nove pulske bolnice, a namijenjen je pacijentima u najtežim trenucima njihova života te njihovim obiteljima. Više o samom hospiciju rekla je klinička koordinatorica za palijativnu skrb u Istarskoj županiji doktorica Julijana Franinović Marković. Palijativna skrb u Istarskoj županiji razvija se od 2005. godine. Najprije volonterski, a potom kroz kućnu palijativnu skrb koju pružaju mobilni timovi.

Hospicij u Puli bit će nadogradnja i osnaživanje postojećeg palijativnog sustava u Istri i to kroz tri funkcije. U novoizgrađenoj strukturi pružat će se stacionarnu zdravstvenu skrb s 14 kreveta uglavnom u jednokrevetnim sobama u kojima će moći uz bolesnika boraviti članovi obitelji. Predviđa se da bi takvu skrb moglo koristiti oko 220 bolesnika godišnje. Tu će biti i dnevni centar kao mjesto volonterskog djelovanja u pomoći bolesnicima, ali i onih koji mogu pomoći u drugim aspektima funkcioniranja hospicija. Treći segment hospicija bit će obrazovni centar u suradnji s medicinskom školom i pulskim sveučilištem Jurja Dobrile kako bi se osiguralo educiranje novih pružatelja usluge palijativne skrbi.

Porečka i Pulska biskupija, Istarska županija i Grad Pula sklopili su 27. svibnja 2015. godine Pismo namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta osnivanja ustanove za palijativnu skrb.

Ugovor o gradnji pulskog hospicija potpisan je u srpnju 2018. godine, a riječ je o projektu vrijednom oko petnaest milijuna kuna od čega je iz državnog proračuna kroz tri proračunske godine osigurano deset milijuna. Sredstva za ostatak projekta izgradnje osigurat će biskupija, a u troškovima opremanja sudjelovat će Istarska županija i Grad Pula, pojasnio je biskup Kutleša u izjavi za medije.

Lokacija za gradnju hospicija određena je Ugovorom o osnivanju i prijenosu prava građenja između Opće bolnice Pula i Caritasa Porečke i Pulske biskupije za građevinsko zemljište površine 6.576 m² na rok od 30 godina. Ukupna korisna površina građevine iznosi 1.259,41 m², od čega korisna površina unutarnjih prostora iznosi 1.075,47 m².

Pergamenu koja je umetnuta u kamen temeljac potpisali su ministrica Žalac, biskup Kutleša, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Predviđeni rok završetka projekta je 1. svibnja 2020. godine.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije