Buje: Izložba o bl. Bonifaciju na 106. obljetnicu rođenja

Na 106. obljetnicu rođenja bl. Francesca Bonifacija, u petak 7. rujna, u župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama, otvorena je izložba o njegovu životu.

sv.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
10.09.2018 12:19

Izložba, koju je organiziralo tršćansko Društvo prijatelja bl. Francesca Bonifacija je prije Buja bila postavljena u Piranu, rodnom mjestu blaženika i Trstu, gdje ju je posjetilo više tisuća vjernika.

Predsjednik društva, ujedno idejni začetnik i autor izložbe, Mario Ravalico iz Trsta pojasnio je kako se je tom izložbom, u prigodi 10. obljetnice beatifikacije željelo vjernicima pružiti mogućnost da još bolje upoznaju lik tog uzornog mladog svećenika.

Podsjetio je na dosadašnje inicijative vezane uz lik blaženika: knjige, dokumentarne filmove kao i postavljanje spomenika gdje je posljednji put viđen živ, na mjestu uhićenja. Rekao je kako izložba donosi brojne dosad neobjavljene slike i dokumente, a napose izjave i svjedočanstva koja otkrivaju nove elemente u nastojanju rasvjetljenja dinamike umorstva blaženika te mjesta kamo je tijelo naknadno zakopano.

Kao mladog svećenika, zbog njegove su ga revnosti te aktivnog pastoralnog rada, napose s mladima, po naređenju komunističkih vlasti ubili pripadnici narodne obrane u rujnu 1946. godine.

Ravalico je pojasnio kako je izložba podijeljena na šest kronoloških dijelova.

Za prvi dio, o obitelji blaženika, posebno je na pomoći zahvalio nećaku Gianfrancu Bonifaciju, koji je bio nazočan na otvorenju. U drugom dijelu, koji donosi fotografije i dokumente o blaženikovu pozivu i odlasku u sjemenište, napomenuo je, mogu se vidjeti na fotografijama i brojni istarski svećenici, od kojih su neki, rijetki, još uvijek živi. Treći dio donosi detalje o pastoralnom djelovanju blaženika, sedam godina djelovanja u Novigradu i dvije u Krasici. Taj dio donosi i dvije fotografije blaženika u Dajli, Ravalico je napomenuo kako ih je dobio od jedne starije žene koja živi u Trstu, te je tako saznao za još dva, dosad nepoznata događaja iz njegova života.

Dio o mučeništvu donosi pisano svjedočanstvo koje je pod zakletvom prenijela jedna osoba koja je iskaz čula od jednog od aktera zločina. U tom dijelu je izneseno i pojašnjenje tri pretpostavke o mjestu kamo je zakopano, sakriveno tijelo. Jedina sigurna poznata činjenica je mjesto njegova uhićenja, sve su ostalo samo pretpostavke, naglasio je Ravalico.

Sukladno najnovijim saznanjima, najvjerojatnija je pretpostavka da je ipak tajno, bez obilježja zakopan na grožnjanskom groblju Sv. Vida, koje je nedugo zatim prestalo biti korišteno i napravljeno je novo groblje.

Jedan dio izložbe posvećen je svečanosti beatifikacije 4. listopada 2008. u katedrali Sv. Justa u Trstu, na kojem su nazočili tadašnji ordinarij Porečke i Pulske biskupije Ivan Milovan, i tadašnji umirovljeni biskup u miru Antun Bogetić.

Pretposljednji dio donosi pobliže pojašnjenje crkvenog ustroja na ovim prostorima u vrijeme života bl. Bonifacija.

Na kraju je istaknuto nekoliko osoba koje su u tom vremenu podnijele mučeništvo ili maltretiranja od komunističkih vlasti, među kojima se ističe figura bl. Miroslava Bulešića. Izložba završava spomen sličicama iz raznih prigoda, na hrvatskom, talijanskom i slovenskom koje su posvećene bl. Bonifaciju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije