Kardinal Bozanić obilježio 50. obljetnicu mature

14 đaka generacije maturanta Pazinskog sjemeništa iz 1968. godine i trojica odgojitelja 16. listopada okupili su se u Pazinskom kolegiju kako bi obilježili 50 godina mature.

50-godina-mature-Bozanic.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
18.10.2018 11:34

Generaciji maturanata Pazinskog sjemeništa pripada i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je na okupljanje generacije u Pazin stigao iz Rima. Osim učenika na susret su došli i odgojitelji umirovljeni biskup Ivan Milovan, vlč. Nikola Radić i vlč. Rudi Koraca.

Nakon pozdravljanja uslijedilo je prozivanje; moderirao je preč. Milan Mužina, jedan od inicijatora i organizatora susreta. Nazočni su ukratko izložili čime se bave sada, napose u odnosu na prethodni susret u prigodi 40. obljetnice mature. Među živima je 10 svećenika koji djeluju u Istri, na Krku i u Sloveniji. Svećenici su aktivni župnici, a među laicima su pretežno umirovljenici koji su svoj radni vijek posvetili različitim profesijama: školstvu, gospodarstvu, državnim službama. Prisjetili su se pokojnih kao i onih koji nisu bili u mogućnosti odazvati se pozivu. U razgovoru su često spomenuti ravnatelj mons. Božo Milanović, razrednik o. Jerko Valković, te drugi profesori.

Nakon zajedničkog fotografiranja ispred Kolegija uputili su se na Stari Pazin u župnu crkvu svetog Jurja gdje je župnik jedan član te generacije, preč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa. Nakon obraćanja domaćina, pozdrave porečkog i pulskog ordinarija Dražena Kutleše prenio je biskupijski kancelar preč. Sergije Jelenić, koji je također dio te generacije.

Misno slavlje predslavio je kardinal Bozanić u suslavlju s biskupom Milovanom te ostalim svećenicima, a na toj se Misi, osim maturanata okupila i skupina vjernika staro pazinske župe. Kardinal Bozanić u uvodu je istaknuo kako su posebno počašćeni što su na to okupljanje došla i trojica odgojitelja. Prisjetio se kako su u godinama sjemeništa, iz Pazina, koji se nalazi u dolini, rado dolazili na Stari Pazin, smješten na lijepoj osunčanoj uzvisini.

- Naše je pravo i dužnost zahvaliti Bogu za sve ove godine života od mature do danas, za sve što smo u životu učinili i postigli - rekao je kardinal. Spominjući se pokojnih kolega i profesora spomenuo je kako su možda oni, koji su se već preselili u vječnost.

Kardinal Bozanić je na početku homilije govorio o vjeri temeljenoj ne na obrezanju, nego na predanju Kristu. Ne može čovjek sebe čistiti svojom snagom, djelima i obdržavanjem propisa, već je temelj čistoće gledanje i prosuđivanje Božjim očima. To je prosuđivanje koje dolazi iz srca.

- Spominjemo se danas onoga što smo proživjeli ovdje u Pazinu, iako je početak u novoj nepoznatoj zajednici ne uvijek lagan, s vremenom smo uvidjeli što smo sve primili ovdje. Mi danas okupljeni možemo sigurno reći da smo mnogima nastanjeni, mnogima koji su nam govorili, koji su nas poučavali, koji su nam pokušali prenijeti nešto što se nije temeljilo na ljudskoj mudrosti, nego na Isusovoj mudrosti, na mudrosti Evanđelja. Ovdje u Pazinu s pravom trebamo zahvaliti za sve ono što je Pazinsko sjemenište u ono vrijeme učinilo ne samo za Crkvu u Istri, u Krčkoj biskupiji, u tada Riječko-senjskoj biskupiji nego i općenito šire za Crkvu. Bio je Pazin tada jedno vjersko i kulturno središte – pojasnio je kardinal Bozanić, te istaknuo ulogu mons. Antuna Heka koji je ustrajao na tome da u zgradi sjemeništa započne s radom Pazinski kolegij koji na stanoviti način nastavlja istu misiju.

Kardinal Bozanić je sudionicima slavlja napomenuo kako se upravo ovim slavljem 50. godina mature, prisjećaju svih događaja koji su se dogodili tijekom njihovih života, te kako mislim slavljem odaju zahvalu za sve godine studija i rada.

U nastavku je  povijesnom događaju koji se zbio 16. listopada 1978. godine kada je za Papu izabran Ivan Pavao II. što je na duge staze značilo stvaranje stabilna i prijateljska odnosa između Hrvatske i Vatikana. Propovjednik se nadalje spomenuo i kanonizacije pape Pavla VI., informirajući okupljene  kako su kao đaci Sjemeništa na tavanu pokušavali pratiti početak trećeg i četvrtog koncilskog zasjedanja na televiziji.

- Danas ga slavimo kao sveca, to je papa Koncila, i da nije bilo Koncila sigurno je da Crkva ne bi krenula ovim putem. Drugi vatikanski koncil bio je velika milost za Crkvu i za svijet. Sve je to vrijeme koje smo mi proživjeli, koje smo osjećali, u kojem smo sudjelovali, zato je jedna ovakva obljetnica zahvala Bogu što ipak On vodi povijest i svijet, a mi smo samo njegovi suradnici, svaki na svome području. Neka nam pomogne da tu zahvalnost što više produbljujemo svaki u svome srcu - zaključio je kardinal Bozanić.

Po završetku Misnoga slavlja uslijedilo je fotografiranje, a sudionici susreta su druženje nastavili uz zajednički objed.

Pred nepunih mjesec dana zgrada nekadašnjeg Pazinskog sjemeništa dočekala je još jednu obljetnicu mature: generacija koja je dala dvojicu biskupa i jednog akademika, mons. Milovana, mons. Milu Bogovića i akademika Josipa Bratulića te mnoge druge istaknute uspješne ljude i istaknute ličnosti obilježila je 60. obljetnicu mature.

Ovaj zlatni jubilej koji nastavlja niz dokaz je važnosti Pazinskog sjemeništa: bilo je to jedno prevažno vjersko i kulturno središte iz kojeg su proizašli ne samo mnogi vrijedni svećenici već i brojni drugi istaknuti članovi društva: liječnici, poduzetnici, novinari i druge aktivne javne ličnosti koje su u turbulentnim vremenima druge polovice 20. stoljeća svojim radom i zalaganjem doprinijeli boljitku i općem dobru naroda na ovim našim prostorima, ali i šire.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije