Obljetnica rođenja biskupa Jurja Dobrile

Njegov lik neprimijetno je dio naše svakodnevice, budući da se njegova slika nalazi na novčanici od 10 kuna.

10.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
Glas Istre
Objavljeno:
 
16.04.2020 13:03

Na današnji dan slavi se 208. obljetnica rođenja Jurja Dobrile, istaknutog hrvatskog biskupa i dobročinitelja te jedan od najvažnijih preporoditelja istarskih Hrvata.

Dobrila se rodio u selu Veli Ježenj koji danas broji svega 200-injak stanovnika. To je selo tada bio dio Ilirskih provincija koju je osnovao francuski car Napoleon, a ubrzo je prešla u sastav Habsburške monarhije.

Svojom inteligencijom i umnom sposobnošću istaknuo se još kao dječak. Završio je gimnaziju u Gorici i Karlovcu, gdje je pohađao sjemenište. Za svećenika je zaređen 1837. godine, a samo dvije godine kasnije odlazi na studij teologije u Beču. Porečko-pulskim biskupom imenovan je 1857. godine nasljedivši Antuna Peteanija, prvog biskupa novoujedinjene biskupije.

Treba istaknuti kako je bio studijski kolega s tadašnjim bosansko-srijemskim biskupom Josipom Jurjem Strossmayerom s kojim je sudjelovao na Prvom vatikanskom saboru.

Juraj Dobrila značajan je i po tome što je 1854. godine tiskao molitvenik 'Oče, budi volja tvoja' na hrvatskom jeziku nastojeći braniti Istru od talijanizacije. Uro je 13. siječnja 1882. godine.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije