Slika bl. Miroslava Bulešića na dar župi Karojba

Petoga dana devetnice bl. Miroslavu Bulešiću, 19. kolovoza, vicepostulator vlč. mr. Ilija Jakovljević predslavio je Misu u župi Svih svetih, gdje je blaženik slavio svoje posljednje ovozemaljske vazmene blagdane 1947. godine. Vlč. Jakovljević župi je darovao umjetničku sliku, ulje na platnu, rad umjetnika Ivana Katića iz Slavonskog Broda.

vlc-jakovljevic-miroslav-bulesic.jpg
Autor
biskupija-porecko-pulska.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
biskupija-porecko-pulska.hr
Objavljeno:
 
21.08.2018 14:18

Propovjednik je na početku homilije, komentirajući ulomak iz Ivanova evanđelja o Isusu kao Kruhu Života, istaknuo kako se i blaženi Miroslav Bulešić u potpunosti predao Kristu te tako na kraju postao Kruh Božji. Podsjetio je kako je bl. Miroslav upravo u Karojbi proveo svoje posljednje ovozemaljske vazmene blagdane, ispovijedao, pohodio bolesnike, te ondje simbolično započeo svoj križni put. Naime, upravo su mu ondje darovali janje s crkvenom vrpcom oko vrata, 'Lijep je to dar, ali i veoma znakovit.', rekao je tada blaženik, prenijeli su kasnije svjedoci. Nakon četiri mjeseca on je sam postao to janje, a crvena vrpca oko vrata bila je od njegove krvi kada je ubijen nožem, istaknuo je vlč. Jakovljević. Napose sada, u danima kada cijelo mjesto Karojba proživljava tugu zbog tragične pogibije jednoga mladoga čovjeka, i kada bi ljudski bilo najlakše osuditi, vlč. Jakovljević je pozvao okupljene da se mole za zagovor bl. Bulešiću, da poput njega mogu smoći snage za oprostiti, po blaženikovu geslu 'Moja osveta je oprost.'

Miroslav Bulešić nosio je svima Isusa Krista, starima, bolesnima, molio je da Bog blagoslovi i čovjeka koji je po partijskom naputku pokušao narušiti dostojanstvo vazmenih blagdana u župi. Propovjednik je pozvao okupljene da po uzoru na blaženika donose Isusa Krista u svoje domove, u svoje obitelji, te da u ovoj Devetnici mole za sebe i za svoje obraćenje, kakao bi po uzoru na njega bili Sveta Hostija, Kruh Božji u svojim obiteljima i svakodnevnom okruženju.

Na kraju Misnoga slavlja prigodnu zahvalu vlč. Jakovljeviću izrekao je župnik domaćin vlč. Rudi Koraca.

Prije završnog blagoslova predvoditelj je pročitao prigodno razmatranje uz peti dan Devetnice, izmoljene su Litanije bl. Miroslavu Bulešiću, te je sve okupljene pozvao na svečano misno slavlje obilježavanja 71. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu u petak, 24. kolovoza.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije