Biskup Antun Škvorčević posjetio je Kaznionicu u Požegi

U sklopu svojih preduskrsnih pastoralnih djelatnosti biskup Škvročević posjetio je 9. travnja zatvorenike u Kaznionici u Požegi.

Pozega2.jpg
Autor
IKA/Laudato
Fotograf
IKA/Laudato
Objavljeno:
 
11.04.2019 14:45

Na početku svoje posjete biskup je prvo upalio lampione i položio svijeće k spomeniku posvećen nedužnim ženama koje su bile pritvorene za vrijeme komunističke vladavine. Tom prigodom prisjetio se zatvorenice Marice Stanković.

Nakon posjete spomeniku biskup se zajedno sa zatvorskim dušobrižnikom Slavkom Starčevićem i ravnateljem Caritasa Požeške županije zaputio voditi euharistijsko slavlje za osobe i zaposlenike Požeške kaznionice. U svom pozdravu biskup je rekao da nas korizmeno vrijeme potiče otvoriti sve registre našeg srca Bogu, kako bi u nama mogla svom snagom odjeknuti životna glazba Isusove pobjede nad smrću. Potaknuo je sudionike slavlja da se odreknu onoga što je u njima mračno i nemoćno te naprave korak naprijed u opredjeljenju za ono što je vrijedno, časno, pošteno i dobro.  

U homiliji je biskup protumačio značenje mjedene zmije iz Knjige Brojeva koju je Mojsije po Božjem nalogu digao na stup. Rekao je da je pralik Isusa Krista uzdignutog na križ. Potom je naveo kako je Isus svoje raspeće nazvao uzdignućem te rekao zatvorenicima kako se njihovo uzdignuće ne može ostvariti sebičnim, lagodnim i laganim putem već da poput Isusa moraju se žrtvovati za druge te tako se izdignuti na razinu njegove pobjede nad zlom i smrću. Poručio im je da ne budu sebični već da kroz iskrenu ispovijed iziđu u Božje svijetlo i istinsku slobodu.

Na kraju je jedna zatvorenica u ime svih prisutnih zahvalila biskupu na njegovoj posjeti, ohrabrenju i poticanju da se ne prestanu truditi oko obraćenja. Predala mu je ručni rad i čestitala Uskrs. Biskup se zahvalio te još jednom podsjetio kako su izloženi djelovanju zla i mraka te zahvaćeni njime postaju njegovom žrtvom, ali da se vlastitim opredjeljenjem mogu okrenuti Bogu i biti zahvaćeni snagom Isusove ljubavi koja oslobađa, postati dionici svjetla i mira, zaželjevši im  obilje radosti takvoga Uskrsa.

 

 
Fotogalerija
Pozega1
pozega3

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!