Biskup Palić predslavio Misno slavlje na svetkovinu svete Terezije Avilske

Na svetkovinu svete Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale, grada Požege i Katoličke gimnazije u Požegi, 15. listopada, svečano Misno slavlje u katedrali predslavio je hvarski biskup Petar Palić.

download-(7).jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
16.10.2018 10:29

Palić je Misu koncelebrirao u zajedništvu s mjesnim biskupom Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem, umirovljenim đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem, članovima požeškog Stolnog kaptola Svetog Petra te svećenicima Katedralnog arhiđakonata.

Slavlje je započelo procesijom s moćnikom svete Terezije Avilske iz crkve svetog Lovre. U procesiji su uz nadbiskupe i biskupe, svećenike, đakone, redovnice i vjeroučitelje sudjelovala djeca i djelatnici Katoličke osnovne škole u Požegi i Katoličke gimnazije u Požegi s djecom i mladima.

- U uzburkanim vremenima 16. stoljeća naša sv. Terezija Avilska nije se izgubila, s najjačom vjerom odrekla se površnosti i ravnodušnosti te živjela duboko povezana s Bogom, uvjerena da je samo on njezinom srcu dostatan. Iskusila je njegovu blizinu i pronašla u njoj svoj smisao i puninu. Papa Pavao VI., jučer uzdignut na oltar svetosti, proglasio je 1970. godine sv. Tereziju Avilsku prvom ženom naučiteljicom Crkve. Neka ona bude učiteljicom i našim katoličkim školama te moli za sve vas, dragi učenici, da se nitko od vas ne izgubi u suvremenim lutanjima, ne povjeruje zlu, koje na različite načine želi pomračiti vašu plemenitost i dobrotu, čistoću i svetost, pojasnio je biskup pozdravljajući sve okupljene na euharistijskom slavlju.

Biskup Palić je pozdravio nadbiskupe i biskupe, na čelu s predsjedateljem slavlja biskupom Petrom, svećenike, redovnice, vjeroučitelje, bogoslove, svećeničke aspirante i sve one koji su se iz župe svete Terezije Avilske i iz drugih gradskih župa okupili na slavlje. Uz njih pozdravio je i predstavnike grada Požege, Požeško-slavonske županije, predstavnike Hrvatske vojske i policije, te sve druge predstavnike gradskih ustanova.

Predsjedatelj slavlja zamolio je biskupa Palića da moli s nazočnim vjernicima i povjeri ih svetoj Tereziji, da Bog njezinim zagovorom odvrati od njih zlo koje ih želi poniziti. Nakon pozdravnih riječi biskupa Škvorčevića, djeca odjevena u narodne nošnje nadbiskupima i biskupima u znak dobrodošlice uručila su cvijeće.

U homiliji biskup Palić izrazio je radost što može biti dionikom ovog slavlja zahvaljujući pozivu biskupa Škvorčevića, pastira požeške mjesne Crkve, i svoga negdašnjeg profesora, koji je svojom stručnošću i oduševljenošću svojim studentima ne samo prenosio znanje, nego je u njih ulijevao ljubav prema Bogu, Crkvi i teologiji. Rekao je da iz povijesnog bogatstva devetstoljetne biskupije, kojoj je postao biskupom u travnju, a koja se prostire srednjodalmatinskim otocima Hvarom, Bračom i Visom, promatra mladu dvadesetgodišnju Požešku biskupiju, te je izrazio radost što ona na ovim prostorima ''zlatne doline'' odvažno svjedoči pripadnost Isusu Kristu i radost njegove poruke spasenja.

- Književni genij nevjerojatne plodnosti, učiteljica duhovnog života, kontemplativna kao nitko drugi i neumorno aktivna. Velika osobnost, jedinstvena, a ipak toliko ljudska i privlačna, pojasnio je biskup Palić, Citirajući riječi koje je prigodom proglašenja svete Terezije Avilske prvom ženom naučiteljicom Crkve, 1970. godine izrekao sveti papa Pavao VI.

U nastavku je pojasnio kako je  sveta Terezija Avilska, unatoč svojim ljudskim slabostima i životnim poteškoćama, uspjela u nastojanju da živi istinskim i dubokim duhovnim životom, kojega je nazivala ''svojim vrtom'', jer je u Isusu Kristu pronašla zaručnika i prijatelja koji je najviše ljubi, i koji njezin vrt najbolje može natopiti kišom Božje milosti.

Rekao je da Božja riječ naviještena u ovom misnom slavlju pomaže razumjeti što se to događalo u prebogatom duhovnom životu svete Terezije, a što onda svakom vjerniku može biti od koristi za njegov duhovni život. Ivan u Evanđelju izvješćuje da je Isus upravo na blagdan sjenica, a to je blagdan koji se slavi u vrijeme kad se suha pustinja natopljena obilnim jesenjim kišama sva zezeleni, o sebi govorio kao o izvoru iz kojeg će poteći rijeke žive vode kojom se jedino može utažiti žeđ ljudskog srca za Božjom ljubavlju.

- Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek, pokazuje pravu Božju čežnju za čovjekom, ali i čovjekovu čežnju za Bogom. Ako želimo u svom vjerskom životu ponovno probuditi čežnju, onda moramo učiti na temelju iskustva Izraelaca o duhovnosti pustinje. Pustinja je mjesto smrti, ali i mjesto života. Pustinja je mjesto pobune protiv Boga, ali i mjesto novih odluka. Pustinja je mjesto prianjanja uz božanstva, ali i mjesto sjećanja na prvu ljubav, rastumačio je biskup Palić.

Poručio je nazočnima da ih Bog često vodi upravo kroz pustinju, da bi našli vremena za molitvu, te osjetili i prepoznali kako po molitvi u njima počinje rasti novi život. Istaknuo je kako je sveta Terezija Avilska, osim slikom vrta, ljudsku dušu zorno opisala i slikom dvorca. Tako u djelu ''Zamak duše'' dušu opisuje kao dvorac s mnogo soba, u čijem središtu je glavna soba, u kojoj boravi sam kralj, to jest Bog. Duša ide dvorcem od vrata do vrata, dok konačno ne dođe do glavne sobe u njegovu središtu, u kojoj biva ispunjena puninom Božje blizine u konačnom sjedinjenju s Kristom.

Biskup Palić pozvao je nazočne da i oni zajedno sa svetom Terezijom svoj pogled po molitvi i meditaciji usmjere na Boga, jer će jedino na taj način moći pravo vidjeti potreba braće ljudi i svijeta u kojem žive.

- Sveta Terezija je pronašla 'put savršenstva' u svom životu i nastojala ga je prenijeti i drugima. Svako vrijeme i svaki svetac imaju svoje vlastite putove, ali uvijek vrijedi poticaj da tim putovima treba hrabro koračati i svjedočiti Božju prisutnost. I ovi putovi, naši, kojima mi danas hodamo u ovom našem vremenu trebali bi biti za nas svjedočanstvo nade za Crkvu u svijetu i u našoj Domovini; svjedočanstvo nade za sve one koji pate, koji su pritisnuti nevoljama; svjedočanstvo nade u bolje sutra, u pravednije sutra, u poštenije sutra. Tu nadu koju mi kršćani nosimo u sebi snagom Duha, pozvani smo pružiti ovom svijetu. Neka nam u tom nastojanju pomogne i sveta Terezija Avilska, čiji zagovor u vjeri molimo, zaključio je biskup Palić.

Na završetku Misnog slavlja vjernici, predvođeni biskupom Škvorčevićem, su izmolili molitvu svetoj Tereziji Avilskoj. Potom je jedan učenik Katoličke gimnazije u Požegi uputio riječ pozdrava biskupu Paliću, a biskupu Škvorčeviću je zahvalio što je osnivanjem Katoličke gimnazije u Požegi mladima ovog kraja omogućio da se intelektualno, kulturno i duhovno izgrađuju u cjelovite osobe, a jedna učenica spomenute škole mu je uručila cvijeće. Biskup Škvorčević je nadbiskupima i biskupima zahvalio za sudjelovanje, a biskupu Paliću i za predslavljenje Misnog slavlja.

Rekao je da se je po njihovoj nazočnosti očitovalo zajedništvo Požeške biskupije u općoj Crkvi, i da je to zajedništvo minulih dana na osobit način potvrdila Kongregacija za kler kad je proglasila svetog Ćirila i svetog Metoda zaštitnicima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Tim su činom, ustvrdio je biskup, na nov način oživjeli likovi svetog Ćirila i svetog Metoda, koje su na freskama stubova požeške katedrale oslikali Celestin Medović i Oton Iveković.

Zahvalio je đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu Đuri Hraniću za njegovo zauzimanje da sveti Ćiril i sveti Metod budu proglašeni zaštitnicima Osječko-slavonske crkvene pokrajine, koja se ove godine spominje desete obljetnice utemeljenja. Zahvalio je učenicima Katoličke osnovne škole u Požegi za njihovo pobožno, strpljivo i radosno sudjelovanje na ovom slavlju, a njihovom zboru za pjevanje. Zahvalio je ravnatelju požeške Katoličke gimnazije prof. Ivici Bedeničiću i svim djelatnicima škole za sve što čine u služenju mladim ljudima. Za sve nazočne zamolio je zagovor svete Terezije Avilske.

Katedralni mješoviti zbor predvodio je pjevanje pod vodstvom Marija Večerića, i prvi puta otpjevao Misu koju je on skladao.

 

Fotogalerija
download-(1)
download-(2)
download-(3)
download-(4)
download-(5)
download-(6)
download-(7)
download-(8)
download-(9)
download-(10)

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!