Biskup Škvorčević: Isus nam svjedoči da nismo sami na životnom putu

"Prisutnost Isusove žrtve ljubavi u euharistiji izazov je za društvo, kojemu nedostaje puno toga, napose one moći kojom je Isus pobijedio zlo i smrt."

skvorcevic.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
10.04.2020 08:25

Na Veliki četvrtak, 9. travnja požeški biskup Antun Škvorčević predslavio je Misu večere Gospodnje u požeškoj katedrali u zajedništvu sa svećenicima djelatnima u središnjim biskupijskim ustanovama i u Župi Sv. Terezije Avilske.

- Slavimo Misu večere Gospodnje. To je bila ona večera u kojoj je Isus uzeo kruh i rekao svojima: 'Ovo je tijelo moje za vas'. A onda i čašu: 'Ovo je krv moja za vas'. Slavimo, dakle, Isusov božanski i moćni 'za nas', kojega primamo u Euharistiji. Večeras dolikuje posebno raspoloženje naše zahvalnosti Isusu Kristu za to veliko djelo njegove ljubavi i prisutnosti među nama – rekao je na početku mons. Škvorčević.

Homiliju je biskup započeo riječima koje je zapisao evanđelist Ivan 'neću vas ostaviti kao siročad, doći ću k vama', napomenuvši da je utješno čuti navedene Isusove riječi u trenutka kad se nad nas i čovječanstvo nadvio strah zbog neizvjesnosti koju stvara ugroza koronavirusom i zbog mogućeg sloma gospodarstva, popraćeno i drugim nevoljama.

- Svjesni smo da nije najveći siromah onaj kojemu puno toga materijalnog nedostaje, nego onaj tko je ostao bez nekoga na koga bi se u nevolji mogao osloniti. Svi vi znadete što to znači izgubiti najbliže voljene ljude: majku i oca, brata ili sestru, najboljeg prijatelja. Njihov nestanak ostavlja prazninu, stvara u srcu gorčinu, u životu beznađe. Kad djeci umru roditelji, redovito se čuje sažaljenje da su ostala siročad – naglasio je.

Biskup je zatim podsjetio na to da je Isus prije svoga skorašnjeg fizičkog odlaska s ovoga svijeta, znajući da će to biti težak udarac za učenike, hrabrio ih riječima 'Neću vas ostaviti kao siročad, doći ću k vama'. Kazao je: To će se ispuniti nakon njegove pobjede nad smrću, kad im bude poslao Duha Svetoga, po kojem se ostvaruje njegovo obećanje: 'I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta' (Mt 28,20).

- No, valja se podsjetiti kako je Isus na različite načine uvjeravao svoje učenike o svojoj prisutnosti među njima i nakon svoje smrti. Postoji jedna kojoj večeras želimo posvetiti posebnu pozornost. Kadgod je Isus nakon svoga uskrsnuća susretao svoje učenike,  gotovo redovito uzimao je kruh u ruke, lomio ga i davao im ga blagovati. Svjedočio im je time  kako je među njima trajno prisutan na način ustanovljen na posljednjoj večeri kada je uzeo kruh, i dao im ga uvjeravajući ih da u njemu primaju snagu njegova tijela žrtvovanog za nas, a tako i kalež s vinom po kojem primaju njegovu krv prolivenu za nas – naglasio je mons. Škvorčević.

Biskup Antun kazao je kako nam Isus uvijek svjedoči svoju blizinu.

- Svojim euharistijskim otajstvom Isus nam svjedoči: Niste sami na životnom putu. Ja sam s vama onom snagom ljubavi kojom sam pobijedio smrt. Ne bojte se!  Pored toga, on nas po euharistiji okuplja u zajedništvo svoga tijela, koje je Crkva, a kojem pripadamo po svetom krštenju. Stoga sv. Pavao s pravom postavlja pitanje Korinćanima i nama: 'Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova?' (1 Kor 10, 16). Kad se okupimo na svetu Misu iskustveno dohvaćamo kako nismo siročad bez igdje ikoga, nego da pripadamo zajedništvu kojem je snaga moćna Isusova ljubav. Pored toga, onaj tko je u svetoj pričesti zahvaćen Isusovom ljubavlju, oslobođen je od privezanosti za sebe samoga, postaje sav otvoren za bližnjega. Pranjem nogu učenicima na posljednjoj večeri, o kojem smo čuli u evanđelju, Isus im je dao primjer kakvi trebaju biti u odnosu prema drugima. Stoga je prisutnost Isusove žrtve ljubavi u euharistiji izazov za društvo, kojem nedostaje puno toga, napose one moći kojom je Isus pobijedio zlo i smrt – naglasio je biskup.

Veliki četvrtak na neki je način dan Isusove ostavinske rasprave, kad utvrđujemo kakvu smo ostavštinu od njega naslijedili, rekao je propovjednik.

- Ne zaboravimo, da nam je ostavio svoju pobjedničku uskrsnu prisutnost u euharistijskom otajstvu, svoju žrtvu ljubavi kojom je pobijedio smrt. Stoga mu danas iskažimo zahvalnost za njegovu ljekovitu i utješnu euharistijsku blizinu ljubavi u koju se uvijek možemo pouzdati. Ne zaboravimo: Euharistija je hrana jakih! – zaključio je mons. Škvorčević.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!