Biskup Škvorčević: Zaustavimo se pred silnom činjenicom da postoji život

Biskup je okupljenim vjernicima protumačio kako nas na današnji dan Crkva poziva da se zaustavimo pred silnom činjenicom da postoji život.

2.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
10.02.2020 11:00

U nedjelju 9. veljače, na Dan života, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je župu Sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici i tijekom misnog slavlja u župnoj crkvi krstio Jakova, šesto dijete Kristijana i Danijele Semmelroth, piše Biskupija.

Biskup je okupljenim vjernicima protumačio kako nas na današnji dan Crkva poziva da se zaustavimo pred silnom činjenicom da postoji život, da je svaki od nas rođenjem postao dionikom njegova otajstva, te da zahvalimo Bogu za taj veličanstveni dar. Izrazio je radost što može danas biti na jakoj postaji života u Kuzmici, na krštenju šestog djeteta roditelja Semmelroth, te im je čestitao i zahvalio na žrtvi ljubavi kojom služe životu.

- Vi ste sol zemlje. Vi ste svjetlost svijeta. Nije rečeno 'budite sol i svjetlo', nego vi jeste sol i svjetlo! - istaknuo je biskup Škvorčević.

Protumačio je da sol i svjetlo nemaju smisao u samima sebi.

- Kada sol stavimo u hranu, ona se rastapa i nestaje, prožima hranu, čuva je od kvarenja i daje joj okus i tako ona postiže svoj smisao. Bića smo soli kad darujemo sebe za druge - kazao je biskup.

Istaknuo je da se slično događa i sa svjetlom. Upozorio je da vosak svijeće, goreći, topeći se, dajući sebe i nestajući daruje svjetlo, moćnu Božju stvarnost koja pobjeđuje mrak.

- Ako se i mi poput soli i svjetla darujemo za druge, postajemo suradnici života, dok nas sebičnost zatvara u nas same, razara život, donosi besmisao. Darivanje sebe za druge jest ljubav, i to je zakonitost koju je Bog smislio i u njoj je tajna života - ustvrdio je biskup.

Svoju propovijed biskup Škvorčević je zaključio kako su rađanjem šestog djeteta supružnici Semmelroth visoko uzdigli svjetlo u našem društvu što odsijeva iz njihove žrtve ljubavi, te je pozvao sve nazočne da ih poštuju, podupiru i nasljeduju.

Nakon svete mise biskup se susreo s članovima obitelji Semmelroth u župnom domu, zanimao se za njihov život, djeci uručio darove a roditeljima novčani prilog.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!