Biskup Škvorčević kolegijašima: Budite 'veliki' po onome što možete ostvariti s Bogom

Požeški biskup Antun Škovrčević pohodio je Kolegij u Požegi i predvodio Euharistijsko slavlje na prvi petak 7. veljače.

DSC04778.jpg
Autor
Požeška biskupija/Laudato/M.P.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
08.02.2020 10:35

Svetu Misu slavio je u zajedništvu s ravnateljem Želimirom Žuljevićem i prefektom Krunoslavom Siroglavićem, uz služenje đakona Mateja Silukovića, koji je tijekom četiri godine i sam bio kolegijaš.

Pozdravljajući kolegijaše, biskup im je kazao kako se međusobno susreću u različitim životnim okolnostima, u školi, igri, u blagovaonici, na izletima u prirodu, te istaknuo da se najdragocjeniji susret zbiva u kapeli s Isusom Kristom.

Na početku homilije biskup Antun je podsjetio na uvijek iznenađujuću činjenicu  'da sam se rodio kao čovjek i da sam pozvan to biti, ali da ostaje teško pitanje kakav čovjek trebam biti, jer nam se u tom pogledu otvaraju razne mogućnosti'. Kazao je kako je najizazovnije 'hoću li ostati malen ili postati veliki čovjek, kojim putem i na koji način'. Spomenuo je kako je dragocjena poruka koju nam u tom pogledu pružaju sveta čitanja, u kojima se pojavljuju dva velika čovjeka oblikovana poslušnošću i suradnjom s Bogom.

U prvom iz Sirahove knjige David kralj, a u evanđelju Ivan Krstitelj. Pored njih susrećemo i dvojicu stasom i društvenim položajem visokih a duhovno malih i izgubljenih ljudi. Uz Davida niska tjelesnog stasa pojavljuje se Golijat, tjelesni gorostas, te njegovo ubojstvo običnom praćkom svjedoči kako je David od njega veći i jači čovjek, jer je oblikovao svoju osobnost na putu Božjih pravila života. To isto možemo reći za Ivana Krstitelja naspram kralja Heroda, moćna položajem, bogatstvom i vojskom, ali slabića duhom koji djeluje po nemoralnim načelima te na nagovor svoje nezakonite žene odrubljuje Ivanu glavu i postaje većim gubitnikom od njega.  

Biskup je podsjetio kako je biti visok fizička kategorija, a biti velik duhovna, moralna kategorija. David i Ivan Krstitelj nastupaju s velikom jasnoćom s obzirom na sebe: Žele rasti i biti veliki ljudi po onome što mogu ostvariti s Bogom.

Biskup je potaknuo  kolegijaše da i oni provjere mogućnosti u kojima se žele ostvarivati kao mladi ljudi, ali neka ne zaborave kako se istinski njihov rast događa po suradnji s Bogom i vjernosti moralnim načelima.

- Zašto biste bili gubitnici kad možete biti pobjednici? Šansa vašeg cjelovitog ljudskog oblikovanja je Bog i suradnja s njime – rekao je mons. Škvorčević.

Dodao je kako svojim svakodnevnim sudjelovanjem na svetoj Misi i molitvom, te marljivošću u školskim obvezama svjedoče da im je stalo do te oblikovanosti. Spomenuo je da im Kolegij  uz materijalnu pruža i duhovnu pomoć, te da su u tom smislu na neki način privilegirani mladi ljudi, potaknuvši ih neka iskoriste tu prigodu te u Božjoj blizini pronalaze svjetlo i ljepotu za svoj osobni i zajednički životni put.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije