Biskup Škvorčević krstio peto dijete obitelji Stanišić

Ovim misnim slavljem želimo zahvaliti Bogu za dar novog života u Hrvatskoj, a malu Nikolinu po sakramentu krštenja uključiti u pobjedu života nad smrću - kazao je biskup.

DSC05163.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr/Laudato
Objavljeno:
 
17.02.2020 08:48
Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 15. veljače Župu Gospe Fatimske u Lužanima i u župnoj crkvi predvodio euharistijsko slavlje tijekom kojeg je krstio Nikolinu, peto dijete Mladena i Andreje Stanišić. Župnik Saša Paveljak uputio je biskupu Antunu riječi dobrodošlice. Uvodeći u misno slavlje biskup je izrazio radost što može posjetiti župu Lužani u dragoj prigodi krštenja petog djeteta. Rekao je kako u Hrvatskoj nedostaje puno toga, ali da najviše nedostaje života.
- Stoga je najveći događaj kad neki supružnici u suradnji s Bogom stvoriteljem daruju svijetu najveće blago novo ljudsko biće. Zahvaljujem i čestitam roditeljima Stanišić na vašem opredjeljenju za peto dijete – ustvrdio je biskup.

Kazao je da ovim misnim slavljem želimo zahvaliti Bogu za dar novog života u Hrvatskoj, a malu Nikolinu po sakramentu krštenja uključiti u pobjedu života nad smrću koju je Gospodin Isus ostvario svojom mukom, smrću i uskrsnućem.

U homiliji biskup je podsjećajući na Godinu Božje riječi u Požeškoj biskupiji  pozvao sudionike slavlja da se razmišljanjem o naviještenim svetim čitanjima susretnu s Bogom živim. Kazao je da nas ulomak iz Prve knjige o kraljevima podsjeća na događaje koji su se zbili nakon smrti kralja Salomona kada se židovsko kraljevstvo podijelilo na dva dijela -  na Sjeverno ili Izrael, kojim vlada kralj Jeroboam, i Južno kraljevstvo ili Judeju sa sjedištem u Jeruzalemu, kojim vlada kralj Roboam.

- Dok su Židovi u Južnom kraljevstvu ostali vjerni savezu s Bogom kojega su štovali u jeruzalemskom hramu, njihovi sunarodnjaci u Sjevernom kraljevstvu, umjesto u jeruzalemski hram, počeli su dolaziti u novoizgrađene hramove u Betel i Dan, u kojima su se umjesto pravom Bogu, klanjali kipovima zlatnog teleta što ih dao postaviti njihov kralj Jeroboam. Zbog tog grijeha idolopoklonstva  i kralj Jeroboam i narod koji je zaveo u poganstvo neslavno su završili – rekao je mons. Škvorčević.

Biskup je ustvrdio kako nas ti drevni događaji potiču da otkrijemo kojoj se to zlatnoj teladi danas u Hrvatskoj klanjaju ljudi na različitim razinama i putovima, napose u politici i gospodarstvu, koji u borbi za vlašću i za bogatstvom gaze savjest i odbacuju Boga, i čiji životi nerijetko završavaju u žalosti i ruševini. Upozorio je kako smo izloženi opasnostima da neki krivi i lažni bogovi umrtve našu savjest  i razore zdrav odnos prema stvarnosti, po kojem nema većeg bogatstva od rođenja novog čovjeka. Naglasio je kako se obitelj Stanišić nije željela sebičnim opredjeljenjima klanjati zlatnom teletu nego je iz zdravog odnosa prema Bogu u svoju obitelj primiti i peto dijete.

- Ono zacijelo traži žrtvu, ali kad se ljubav žrtvuje, tada život pobjeđuje. Obznanio nam je to Bog po Isusu na križu, koji se iz ljubavi žrtvovao do kraja i tako nam osigurao ne samo sadašnjost, nego vječnost. Gdje god se pojavi takav odnos, osobito u obitelji, rađa se život -istaknuo je biskup.

Ustvrdio je također kako će u Hrvatskoj, u kojoj trenutno ima više umrlih nego rođenih, život moći pobjeđivati samo ako bude mladih bračnih drugova koji su svjesni vrijednosti novog života i koji su spremni žrtvovati sebe iz ljubavi za njega. Izrazio je radost što je obitelj Stanišić svojim opredjeljenjem za peto dijeto posvjedočila kako se s Bogom umnaža život. Pozvao je sudionike slavlja da  sjedinjeni s Isusovom Majkom koju ovdje štuju kao Gospu Fatimsku, mole za mlade obitelji da budu spremne živjeti žrtvu ljubavi kako bi u Hrvatskoj bilo više života, tog najdragocjenijeg dara.

Na koncu misnog slavlja biskup je čestitao roditeljima Stanišić za krsno preporođenu malu Nikolinu te im je poručio da budu ponosni što su se opredijelili biti s Bogom na strani života i što na taj način najbolje služe Hrvatskoj domovini i Božjoj vječnosti. Pozvao je sudionike slavlja da podupru roditelje Stanišić svojom molitvom i na sve druge načine. Zahvalio je župniku Saši Paveljaku za sve ono što u suradnji sa župljanima nastoji redovito činiti u lužanskoj župi.

Nazočnim pak krizmanicima poručio je neka slažu mozaik svoga života kroz učenje u školi i kroz igru, ali osobito kroz ono što s Bogom unose u svoja mladenačka bića, te je izrazio radost zbog ponovnog susreta s njima prigodom slavlja Svete potvrde. Nakon svete Mise biskup se u župnom domu susreo s članovima obitelji Stanišić, razgovarao o njihovu životu i na kraju im udijelio  novčani prilog Požeške biskupije, uobičajen u ovakvoj prigodi.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!