Biskup Škvorčević krstio peto dijete u obitelji Balajić

Biskup je roditelje ohrabrio da budu ponosni što su se svojim opredjeljenjem za život svrstali na Božju stranu.

DSC09515.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr/Laudato
Objavljeno:
 
07.10.2019 08:30
U nedjelju, 6. listopada, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je Župu Duha Svetoga u Feričancima i u župnoj crkvi predslavio Svetu Misu tijekom koje je krstio djevojčicu Mariju, peto dijete u obitelji Tomislava i Martine Balajić. Pozdravljajući župnika Antu Ivića i sve sudionike slavlja, biskup je izrazio radost što je danas s njima u dragoj prigodi krštenja petog djeteta spomenutih roditelja. Poručio im je da je rođenje novog čovjeka najveći događaj ne samo u Feričancima, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Čestitao je rođenje male Marije, a njezinim roditeljima zahvalio na petom opredjeljenju za život. Naglasio je da je u njihovom djetetu pohranjena i naša budućnost i Božja vječnost. Pozvao je okupljene vjernike da u ovom slavlju mole za obitelj Balajić i sve druge obitelji u Hrvatskoj, osobito za mlade bračne drugove da budu vjerni životu, te da po njihovu opredjeljenju život u Hrvatskoj bude jači od smrti.
 
U homiliji biskup je potaknuo nazočne vjernike da u prosudbama o stanju u Hrvatskoj ne polaze od onoga što se oko njih izvana zbiva jer će u tom slučaju biti izloženi napasti da stvarnost oko sebe vide u lošem i negativnom svjetlu po načelu da je uvijek drugi kriv za ono što nije dobro nego da krenu od sebe samih i  provjere što nose u srcu i u duši. Kazao je kako je smisao njihova dolaska na Misu u tome da dubina njihova  bića bude ispunjena Božom riječju a u svetoj pričesti Božjom ljubavlju koja je u Isusovoj žrtvi na križu pobijedila zlo i smrt.  Ustvrdio je da bez Božje prisutnosti u nama ostaje mrak, teret zla, jadikovanje i kukanje zbog nepravdi i nevolja koje nas pogađaju.
 
Biskup je potaknuo sudionike slavlja da poslušaju Isusov poziv i odluče se kroz život ići njegovim putem. Čestitao je supružnicima Balajić što se zbog vlastite  lagodnosti nisu ograničili imati samo jedno ili dvoje djece, nego su spremno prihvatili žrtvu rađanja i odgajanja brojnog potomstava, i na taj način posvjedočili kako idući putem malenosti žrtve i ljubavi služe velikom Božjem i hrvatskom dobru. Nazočne je pozvao da se obnove u svijesti kako je vjera okrenutost od sebe i od vlastite samodostatnosti, okrenutost k Bogu i drugim ljudima, spremnosti da im služimo, te ih je potaknuo da od Isusa Krista mole dar takve vjere. 
 
- Živeći iz vjere svoju oslonjenost na Boga i poklonjenost bližnjima Hrvatsku će učiniti ljepšom i blagoslovljenijom zemljom, zemljom velikih ljudi - zaključio je biskup.
 
Na svršetku Mise biskup je roditeljima i cijeloj župnoj zajednici čestitao što je mala Marija po krsnom preporođenju ušla u zajedništvo Isusova života i u zajedništvo Crkve. Roditelje je ohrabrio da budu ponosni što su se svojim opredjeljenjem za život svrstali na Božju stranu, te im je poručio da je u služenju životu njihovo dostojanstvo. Sudionike slavlja je potaknuo da na ljestvicama vrjednota u svom životu Bogu dodijele prvo i najvažnije mjesto, da to svjedoče i svojim redovitim sudjelovanjem na nedjeljnim misnim slavljima i primanjem svete pričesti. 
 
Dosadašnjem župniku Vicku Obradoviću zahvalio je za višegodišnje svećeničko služenje u Feričancima i poželio mu Božji blagoslov u novoj župi, a novom feričanačkom župniku Anti Iviću  da u novoj sredini bude vjerni služitelj dušama svojih župljana, požrtvovno vršeći poslanje koje mu je Crkva povjerila. Na obitelj Balajić i na sve sudionike slavlja zazvao je Božji blagoslov. 
 
Nakon Svete Mise biskup Antun se u župnom domu zadržao u razgovoru s obitelji Balajić, djeci je podijelio darove, a roditeljima uručio novčani prilog.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!