Biskup Škvorčević krstio peto dijete u obitelji Blažević

Usred svijeta sebičnog gubitništva, zla i smrti, biti žrtvom ljubavi svrstan na Božju stranu znači živjeti već ovdje početke vječnosti. Takvih je opredjeljenja silno potrebno danas u Hrvatskoj – poručio je biskup roditeljima.

DSC08474.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr/Laudato
Objavljeno:
 
25.05.2020 08:46
Požeški biskup Antun Škvorčević u nedjelju 24. svibnja u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu predslavio je svetu Misu tijekom kojega je krstio malenu Brunu, peto dijete Branka i Anite Blažević. Na početku Mise župnik Jozo Zorić izrazio je dobrodošlicu biskupu Antunu Škvorčeviću. U uvodnoj riječi biskup je očitovao radost što može biti u pakračkoj crkvi gdje su se stoljećima sabirali vjernici i svjedočili Bogu da u svom životu računaju s njime. 
 
U propovijedi biskup Škvorčević je istaknuo kako naša konačna sudbina nije u političkim, gospodarskim, vojnim ili nekim drugim rukama, nego u Božjim. 
 
- Ona je u rukama koje nam je Bog pružio u Isusu Kristu, posvjedočivši što je naumio učiniti za nas. U svijesti ove istine vjere želim vam Božju utjehu u nevoljama. Svakodnevno smo svjedoci kako se ljudi s obzirom na neke događaje, osobe ili pitanja opredjeljuju za jednu ili drugu stranu, koju na različite načine obrazlažu, brane a suprotnu napadaju. Primijetili ste ovih dana kako je među ostalim kod nas već započelo političko razvrstavanje za parlamentarne izbore, koje je nerijetko popraćeno niskom kulturom javne komunikacije: ponižavanjem, omalovažavanjem i vrijeđanjem. I navedenim putom očituje se naša sloboda. No, ako ta sloboda nije dovoljno upoznata s vrijednostima za koje je smisleno opredijeliti se, nerijetko ostajemo zarobljenicima pojedinačnih ili skupnih interesa kratkoga daha – rekao je biskup. 
 
Također, u homiliji je kazao kako Bogu trebamo biti jako zahvalni što nas voli u zajedništvu Crkve i prepoznaje kao one koji su se svrstali na stranu njegova projekta o čovjeku, a kojem je zajamčen uspjeh jer mu je temelj Isusova ljubav jača od smrti. 
 
- Budimo ponosni što smo Isusovi u njegovoj Crkvi Katoličkoj, i ne dopustimo nikome da nam pomuti naše vjerničko srce bilo kakvim zlonamjernim pristupom ili ocrnjivanjem. Radije prihvatimo i trpljenje nego da potamni u nama vjernost Isusu Kristu i njegovoj Crkvi, kako nas potiče sv. Petar u današnjem drugom čitanju – kazao je.
 
U nastavku homilije biskup je potaknuo nazočne da usred mnoštva životnih negativnosti budu promicatelji života.
 
- Svjedoci ste kako je mala, nevidljiva smrtno opasna stvarnost nazvana koronavirus prestrašila čovječanstvo te ono poduzima različite mjere obrane. Tijekom gotovo dvomjesečne izolacije uvjerili smo se da se na najbolji način borimo protiv smrtnih prijetnji tako da promičemo život i njegovu pobjedu. Promatrajući ovdje danas roditelje Branka i Anitu Blažević s djetetom koje su donijeli na krštenje, želio bih izraziti im posebnu zahvalnost i poštovanje što su u Hrvatskoj ugroženoj smrću pronašli u vjeri snagu svrstati se i po peti puta za život, pa i pod cijenu da ih netko podcijeni, pogleda s podsmijehom, a možda i prezirom. Opredijeliti se na stranu sebičnosti uvijek je tužno jer je kratkoročno i osuđeno na životni neuspjeh. Ljubav pobjeđuje na zemlji i u vječnosti! 
 
Osvrćući se na evanđeoski odlomak biskup Škvorčević je ustvrdio kako Isus odlazeći s ovoga svijeta, dijalogu s Ocem upućuje učenike kako je postao čovjekom da bi izvršio Očevo poslanje, povezano s mukom i smrću  kako bi se Otac proslavio u njemu i On u Ocu onom slavom koju ima kod njega prije postanka svijeta. 
 
- Taj Isusov u Ocu i Otac u njemu najdublji je Božji trojstveni vez kojem je ime ljubav, Duh Sveti. Kad se odnos ja u njemu i on u meni živi u braku te on bude plodan potomstvom, ostvaruje se na svoj način Božanska stvarateljska moć ljubavi, koja pobjeđuje smrt i daruje život. Dragi roditelji male Brune! Po vašoj žrtvi ljubavi proslavlja se Bog u vama i vi u njemu. Čestitam vam što ste se primanjem petog djeteta uvrstili među Božje slavne ljude, postali istinski celebrity koji služe životu. Žrtvom ljubavi kojom su mnogi položili svoje živote za slobodu Domovine i ovdje u Pakracu, postali su pobjednici, slavni, celebrity, te ih se uvijek spominjemo sa zahvalnošću. Usred svijeta sebičnog gubitništva, zla i smrti, biti žrtvom ljubavi svrstan na Božju stranu znači živjeti već ovdje početke vječnosti. Takvih je opredjeljenja silno potrebno danas u Hrvatskoj – naglasio je.
 
Na svršetku Misnog slavlja, biskup je kazao roditeljima Blažević da je njihova kćer Bruna, zahvaćena po Krštenju Isusovim otajstvom muke, smrti i uskrsnuća, postala najdragocjenije Božje blago. Poručio im je da budu ponosni što su se opredijelili biti s Bogom na strani života i zahvalio što na taj način najbolje služe Hrvatskoj domovini i Božjoj vječnosti.
 
Potom je zahvalio župniku Jozi Zoriću za sve ono što nastoji ostvarivati u pakračkoj župi, jednako tako Župnom ekonomskom i pastoralnom vijeću, ministrantima i pjevačima te svima koji u suradnji s njime pridonose da njihova župa bude Isusova živa zajednica. Nakon svete Mise biskup se u župnom domu zadržao u razgovoru s članovima obitelji Blažević, uručio im darove i novčanu potporu.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!