Biskup Škvorčević na Misi zahvalnici za učenike: Ljudi čine školu lijepom

Na svršetku školske godine biskup Antun Škvorčević predvodio je jučer u požeškoj Katedrali svetu Misu zahvalnicu za učenike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi te za predstavnike učenika drugih osnovnih i srednjih škola grada Požege.

DSC09700.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
26.06.2020 15:03

Pozdravljajući učenike i druge sudionike slavlja, biskup je rekao da je lijepo što su se okupili u Katedrali posvjedočiti Bogu zahvalnost na svršetku školske godine, koja nije bila lagana u drugom polugodištu zbog ugroze koronavirusom.

- Stvorenim stanjem u školskom sustavu i šire u društvu, virus nas je podsjetio kako smo krhki i ranjivi, te da mi na koncu pripadamo Bogu, jer sve je drugo prolazno, a samo je Bog naš čvrsti oslonac - ustvrdio je biskup i pozvao nazočne neka i za navedeno iskustvo zahvale Bogu.

U homiliji biskup je zapodjenuo razgovor s učenicima, zanimajući se za sve ono što će ponijeti u život iz ove školske godine u kojoj se određeno vrijeme nastava održavala online putem, a u nižim razredima preko televizije, bez osobnih susreta učenika i učitelja. Zahvalio je svećenicima, vjeroučiteljima, učiteljima i profesorima na čelu s ravnateljima za ono što su u izvanrednim okolnostima tijekom drugog polugodišta protekle školske godine s osobitom požrtvovnošću učinili za učenike, na što su nazočni odgovorili pljeskom.

Podsjetio ih je da su na ovo slavlje došli zahvaliti Bogu te je naglasio kako im naviještena Božja riječ pomaže da to učine na najbolji način. Kazao je da današnja sveta čitanja govore o tome kako može propasti jedan narod i pojedinac, što je daleko teže nego kad netko zbog loših ocjena propadne u školi.

Biskup je ustvrdio je da je život svakoga od nas veliko gradilište, i kako nas Isus poziva u evanđelju da ne gradimo na klizištu, nesigurnom tlu zloće i sebičnosti, nego na čvrstom tlu dobrote i nesebičnosti.

- Život utemeljen na nepoštenju, zloći, sebičnosti i pokvarenosti nije gradnja nego njegova razgradnja i rušenje. Najčvršća gradnja jest na temelju koji je Isus Krist i njegova pobjeda nad zlom i smrću - ustvrdio je biskup.

Kazao je kako imamo lijepo uređene školske zgrade, ali je istaknuo da škola nije po njima lijepa, nego po dobrim i stručnim učiteljima i profesorima, te po pristojnim i marljivim učenicima i njihovu odnosu i životu utemeljenu na Božjim načelima koja nam je u punini objavio Isus Krist.

Pozvao je sudionike slavlja neka ne dopuste da se u naše škole i u druge ustanove uvuče dinamizam negativnosti, zloće i nemoći, već da se trajno trude u njih utkati Božji dinamizam dobra i plemenitosti kao najbolju građu za izgradnju naših života. Poželio im je da budu radosni ovog ljeta, te da najesen uz pomoć Božju i u školi i u obitelji nastave živjeti na Isusov način koji izgrađuje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!