Biskup Škvorčević otvorio Godinu Božje riječi

Godina Božje riječi odvijat će se pod geslom 'Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka' (Ps 119,105).

3.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
27.01.2020 17:05

Na blagdan Nedjelje Božje Riječi požeški biskup Antun Škvorčević otvorio je Godinu Božje riječi, koja će trajati do svetkovine Krista Kralja svega stvorenog.

U ulaznoj procesiji u kojoj su sudjelovali svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova, te župnici i lektori iz četiriju župa grada Požege, svečano je u Katedralu uneseno Sveto pismo u pratnji svijeća i cvijeća koje su nosile djevojke odjevene u narodne nošnje, piše Biskupija.

Procesija se zaustavila pred glavnim oltarom otkud je đakon Matej Siluković svima nazočnima pokazao knjigu Svetog Pisma te zatim iz njega pročitao ulomak iz Knjige Nehemijine koji govori kako su svećenik Ezra i leviti nakon povratka iz babilonskog sužanjstva sabrali židovski narod na trgu u Jeruzalemu, čitali mu i tumačili knjigu Mojsijeva zakona. Biskup je preuzeo od đakona svečani primjerak Svetog pisma i položio ga na posebno mjesto na pobočnom oltaru u blizini ambona, gdje će stajati cijele godine. Potom je generalni vikar Josip Krpeljević pročitao Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji.

Godina Božje riječi odvijat će se pod geslom 'Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka' (Ps 119,105), koje će pjevati u različitim liturgijskim prigodama i životnim trenutcima. Geslo podsjeća da nam je život svojevrsni put na kojem je potrebno imati svjetla da ne zalutamo i da stignemo k cilju kamo smo se zaputili.

U homiliji biskup Antun je pozdravio sve sudionike slavlja, napose lektore iz četiriju požeških župâ, te im je zahvalio što svojim budnim srcima osobitu pozornost posvećuju Bogu i njegovoj riječi, u trajnoj znatiželji za onim što on od nas hoće i očekuje.

- Naviješteni Matejev evanđeoski ulomak svjedoči da se navedeno Izaijino proroštvo o svjetlu koje će obasjati narod u tmini u punini ostvarilo u utjelovljenju Sina Božjega Isusa Krista. Nema većeg izazova niti za današnje čovječanstvo činjenica da nam je Bog u Isusu Kristu progovorio o otajstvu svoga bića putem patnje i smrti, najtamnijom stranom našeg postojanja, osvijetlio je njegovim slavnim uskrsnućem i pokazao put kojim se stiže do punine i smisla našeg postojanja - kazao je biskup.

Na koncu misnog slavlja biskup je svim sudionicima, a napose župnicima požeških župa zajedno s lektorima zahvalio što su smatrali vrijednim sudjelovati na slavlju Otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji. Zamolio je Boga da svojim blagoslovom pomogne kako bi ono što smo danas započeli donijelo ploda u osobnim životima, župama i u cijeloj Požeškoj biskupiji.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije