Biskupijski dan u Požegi

U Požegi je 22. rujna pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića o 21. obljetnici uspostave Požeške biskupije održan Biskupijski dan.

biskupijski-dan-u-pozegi.jpg
Autor
pozeska-biskupija.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
pozeska-biskupija.hr
Objavljeno:
 
23.09.2018 11:49

Na Biskupijski dan okupili su se dijecezanski i redovnički svećenici, đakoni, sestre redovnice, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, odgojiteljice u vjeri, bogoslovi i svećenički aspiranti, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti, članovi crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica te djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije. Program je započeo radom sudionika podijeljenih u četiri skupine.

Sudionici prve skupine: svećenici, redovnici, đakoni, sestre redovnice, bogoslovi i sjemeništarci, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, okupili su se u velikoj Dvorani Sv. Terezije Avilske. Nakon molitve Trećeg časa biskup Antun je otvorio Biskupijski dan prigodnim govorom, u kojem je rekao: Za pet dana navršit će se 21 godina od uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa. Taj nadnevak vrijedan je spomena, jer smo otada započeli ostvarivati svoju pripadnost Isusovoj Crkvi u svojoj Požeškoj biskupiji. Smatram prikladnim tom događaju posvetiti pozornost na radni i molitveni način, kako smo  činili i prijašnjih godina, stavivši ga pod naziv 'Biskupijski dan'. Radostan sam što danas u Požegi mogu pozdraviti sve one koji imaju određene službe u Požeškoj biskupiji te u suradnji s biskupom nastoje vršiti poslanje koje im je povjereno.
 
Od srca pozdravljam svećenike, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i bogoslove, članove župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, crkvenih udruga i pokreta, te djelatnike naših katoličkih škola. Prošle godine spomenuli smo se 20. obljetnice naše Biskupije Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom, kojim smo se podsjetili da smo mi zajedništvo koje izgrađuje Isus Krist snagom svoga Duha i da ono ima svoj vrhunac i ishodište u presvetoj euharistiji. Sve drugo što nastojimo činiti kao pripadnici Crkve u svojoj Biskupiji ugrađeno je u to Isusovo djelo po kojem postajemo živi organizam, njegovo Tijelo.  Želimo danas zahvaliti Gospodinu što nas voli, te nas po euharistijskom otajstvu ispunja svojom ljubavlju, čisti od naših slabosti i zloća, daruje dostojanstvo Božjih sinova i kćeri. Dok nas vijesti s različitih strana svijeta podsjećaju da Crkvu tvore slabi i grješni ljudi, želimo se danas obnoviti u svijesti kako je s nama na putu Onaj koji je pobijedio grijeh i smrt te je po njemu Crkva sveta. Valja nam sa svom poniznošću moliti Gospodina da nam daruje čistoću uma i srca, da mislimo i djelujemo u skladu s njegovom svetošću, budemo istinski znak i oruđe spasenja koje On izvodi u nama i u svijetu.

Draga mi je prigoda zahvaliti vam svima koji dobrohotno, strpljivo i ustrajno nastojite izgrađivati same sebe i utvrđivati se u zajedništvu Crkve slušanjem Božje riječi, slavljenjem svetih otajstava, molitvom i dobrim djelima prema siromašnima, starima, osamljenima te tako biti Kristovi povjerenici usred svijeta koji gubi osjećaj za Božje dimenzije stvarnosti i istinsku vrijednost čovjeka, braka i obitelji. Osjećamo nemoć pred iseljavanjem brojnih, napose mladih ljudi, iz naše domovine. Znamo dobro da upirući prste u tu pojavu i prebacujući odgovornost na druge, ne popravljamo to stanje nego ga na svoj način pogoršavamo. Pozivam vas stoga na molitvu za Božje svjetlo u duši svakog čovjeka, i onih na vlasti, kako u donošenju životnih odluka ne bi bili zarobljeni sebičnim mislima i opredjeljenjima.
 
S posebnim bratskim osjećajima zahvaljujem vama, braćo svećenici i vjeroučitelji, što ništa u Crkvi ne obezvrjeđujete,  nikoga ne podcjenjujete, ne trošite vrijeme i snage na zle razgovore a još manjena na ogovore i klevete, nego sa svom dobrohotnošću i u najtežim životnim prilikama tragate za onim što je Božje te u slobodi srca iskreno surađujete međusobno i s biskupom u evanđeoskom služenju čovjeku kojemu je i na ovim našim prostorima potreban Bog, njegovo svjetlo i snaga. U tom raspoloženju svima vam upućujem bratsku dobrodošlicu, želeći vam radostan boravak u Požegi, i otvoreno srce, spremno primiti dar Božji. Napose pozdravljam prof. dr. Vlatka Dugalića i zahvaljujem što će nam svojim izlaganjem, u dosluhu s papom Franjom, osvijetliti pitanje 'Jesmo li Crkva izlaska?' k onima kojima je ona potrebna i koji je čekaju. Neka Bog blagoslovi naš rad i zajedništvo!“

Sudionici druge skupine: članovi župnih pastoralnih vijeća, lektori, izvanredni djelitelji svete pričesti te članovi molitvenih zajednica,, okupili su se u franjevačkoj crkvi Duha Svetoga. Njima su prigodnu riječ  uputili prof. Ana Matković, voditeljica Centra Požeške biskupije "Pro vita et familia",  stalni đakon Zdravko Ticl, povjerenik za lektore i izvanredne služitelje svete pričesti te Ivan Popić, ravnatelj biskupijskog Caritasa. Članovi župnih ekonomskih vijeća tvorili su treću skupina koja je svoj program imala u crkvi sv. Lovre. Njima su Robert Mokri, ekonom Požeške biskupije, i Milan Vidaković, član Biskupijskog ekonomskog vijeća govorili o upravljanju crkvenim vremenitim dobrima i ulozi koju pri tom imaju župna ekonomska vijeća. U četvrtoj skupini bili su djelatnici katoličkih škola Požeške biskupije, te članovi katoličkih udruga i pokreta. Oni su okupili u maloj Dvorani Sv. Terezije Avilske. O mjestu katoličkih škola u odgojno-obrazovnom  sustavu Republike Hrvatske progovorila im je prof. dr. Jasminka Buljan Culej.

Nakon rada po skupinama i kratkog odmora uslijedio je u Katedrali program za sve sudionike, kojim je moderirao Ivica Žuljević, voditelj Biskupijskog ureda za katoličke škole, koji je  izvijestio o zaključcima rada četvrte skupine o mjestu i ulozi katoličkih škola u odgojno-obrazovnom sustavu u Republici Hrvatskoj. Potom je Robert Kupčak, predstojnik Katehetskog ureda i voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije priopćio zaključke rada druge i treće skupine te iznio smjernice za pastoralno djelovanje na području naviještanja Božje Riječi, liturgije i molitvenog života, i na području karitativnog djelovanja. Marijan Pavelić, povjerenik za duhovna zvanja i za medije, te Krunoslav Siroglavić, povjerenik za mlade, izložili su pastoralni plan predviđenih aktivnosti u svojim povjerenstvima.
 
Središnja točka Biskupijskog dana bilo je zahvalno euharistijsko slavlje, koje je predvodio biskup Antun. U pozdravnoj riječi čestitao je nazočnima 21. obljetnicu uspostave Požeške biskupije i spomenuo kako je Gospodin svakoga od njih ugradio u otajstvo njihove mjesne Crkve za koje mu želimo zahvaliti ovim svetim slavljem. U homiliji biskup Antun je na temelju svetih čitanja progovorio o navjestiteljskoj službi u Crkvi.
 
- Svi bismo htjeli rasti, biti veliki, želimo uskrsnuti na nekoj višoj razini postojanja. Mnogi se trude oko toga na različite načine, nastojeći što više značiti na društvenoj ljestvici. Sv. Pavao u današnjem prvom čitanju naziva 'bezumnikom' onoga koji bi htio rasti a ne želi sijati i umirati te podsjeća: 'Što siješ, ne oživljuje ako ne umre', da bi zaključio kako se 'sije u raspadljivosti, uskrišava u neraspadljivosti' (1 Kor 15,36.43). Najveći rast se događa ondje, gdje u ljubavi umire raspadljivost koja rađa neraspadljivost. To je Isusov križ, na kojem je umrla naša smrtnost i u čovjeku pobijedila Božja besmrtnost – rekao je mons. Škvorčević.

Nakon što je na koncu Misnog slavlja otpjevan himan 'Tebe Boga hvalimo', biskup je svim sudionicima zahvalio što svatko na svom mjestu nastoji ostvarivati svoje poslanje savjesno i požrtvovno, ustvrdivši da je njihova žrtva i vjernost dragocjeni dar Božji.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije